Ingredienser og tilsætninger

Ingredienser og tilsætninger er essentielle komponenter, når man snakker om funktionalitet, sundhed og bæredygtighed.

Hvad kan ingredienser?

Ingredienser og tilsætninger til både fødevarer, men også dyrefoder, er afgørende for, at vi i dag har de fødevarer vi kender. Ingredienser og tilsætninger er med til at give fødevaren den sammensætning, holdbarhed, konsistens, smag, farve mv., som imødekommer forbrugernes ønsker.

Ingredienser findes i mange afskygninger og tilsættes både fødevarer og dyrefoder. Ikke alle ingredienser er lige forventelige, og som forbruger tænker man ikke altid over, hvad fødevaren egentlig indeholder. Begrebet ”tilsætningsstof” har haft en tendens til at have en negativ klang. Hvad mange ikke ved er, at tilsætningsstoffer ofte er helt naturlige og faktisk uundværlige for at kunne producere bæredygtige, smagfulde og sunde fødevarer.

I Danmark findes over 120 ingrediensvirksomheder, hvilket gør Danmark til et meget stærkt land inden for ingrediensbranchen. I denne tid, hvor forbrugerne ofte tænker over, hvordan deres adfærd påvirker klimaet, bestræber ingrediensbranchen sig på at udvikle løsninger med et så lavt klimaaftryk som muligt. Den danske ingrediensvirksomhed KMC, der producerer kartoffelbaserede ingredienser, har bl.a. udviklet et produkt, der kan tilsættes en lang række fødevarer for at booste ernæringsværdien. Også foder til dyr bliver tilsat mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler. Her producerer virksomhederne Vilofoss og Vilomix vigtige tilsætninger til smådyr, så vores landbrugsdyr kan få den bedste start på livet.

En rejse mod mere grøn omstilling | KMC kartoflens potentiale

Tre hurtige om ingrediensbranchen

  • Ingrediensbranchen står for over 9.500 fuldtidsjobs i Danmark.
  • Ingrediensvirksomhederne i Danmark har en global omsætning på over 55,6 mia. kr. 
  • Omkring 32,3 mia. kr. af den danske produktion af ingredienser eksporteres.

Se branchestatistik på foder- og fødevareingredienser

Ingredienser omfatter mange ting

Ingredienser omfatter også mere veldefinerede tilsætninger, såsom E-numre, aromastoffer, vitaminer, enzymer og bakterier. Bakterier er ikke altid en negativ ting at have i sin fødevare. Nogle virksomheder lever af at producere bakterier til fødevarer. Fx biotekvirksomheden Chr. Hansen, der bl.a. producerer mælkesyrekulturer. 

Mælkesyrebakterier er helt afgørende for at kunne producere syrnede mejeriprodukter som yoghurt og ost. Faktisk er 75% af alle yoghurter i verden lavet med en dansk mælkesyrekultur. Mælkesyrebakterier anvendes også af virksomheden European Protein, der producerer mælkesyrefermenterede proteiner til forbedring af tarmsystemet hos landbrugsdyr. Hvis dyrene får en bedre tarmflora, behøver de mindre antibiotika og mindre foder, da fordøjeligheden øges.

Andre virksomheder, som Einar Willumsen, producerer aromastoffer og aromaekstrakter, der tilsættes drikke- og fødevarer for at opnå specifikke smage. Det kan fx være den velkendte smørsmag i et stykke bagværk. Når en fødevare forarbejdes, sker der et naturligt tab af aroma/smag. Jordbærsmag kan laves ved hjælp af rigtige jordbær, men smagen kan også stamme fra aromastoffer, som med korrekt sammensætning, smager af jordbær. Ved at fremstille jordbærsmag af aromastoffer, kan man spare på jordens ressourcer, da der slet ikke ville være nok jordbær i verden til at imødekomme forbrugerens efterspørgsel efter jordbærsmag baseret på friske bær.

Ingrediensbranchen bidrager til bæredygtige og sunde fødevarer

Uden ingredienser og tilsætninger ville mange produkter have kortere holdbarhed og lavere ernæringsværdi. Tilsætning af funktionelle proteiner fra Essentia Protein Solutions kan forhindre, at væske siver ud af pålægsprodukter således, at produktet kan sælges og ikke bliver smidt ud. Biotekvirksomheden Novozymes har udviklet specifikke enzymer, der kan bruges i produktionen af produkter med færre transfedtsyrer, der længe har været kendt for at bidrage med øget risiko for hjertekarsygdomme.

Flere og flere virksomheder udnytter det man kalder for sidestrømme til produktion af nye og innovative ingredienser. En sidestrøm er et overskudsprodukt fra anden produktion, der ellers ville være gået til spilde. Virksomheden Arla Foods Ingredients anvender i dag valle som en værdifuld ingrediens i mange produkter, hvor valle tidligere blot var et spildprodukt fra osteproduktion. Flere danske virksomheder har også fået øjnene op for de mere atypiske dyr og planter til produktion af ingredienser. Fx arbejder Enorm Biofactory med insekter til produktion af bæredygtigt foder. Andre virksomheder arbejder med alger, tang, søstjerner og muslinger – ikke just ting man forbinder med ingredienser. Virksomheden Emmelev producerer fossilfri biodiesel baseret på raps fra danske marker. En positiv sidegevinst her, er produktionen af proteinholdige rapskager, som kan supplere proteinkilder i kvægfoder.

Mange ingrediensvirksomheder i Danmark arbejder med bæredygtighed og bidrager også til arbejdet om at opnå FN’s verdensmål. Virksomheden Daka Denmark arbejder eksempelvis med at genanvende animalske og organiske rest- og biprodukter til at lave biodiesel og biobrændsel. Sådanne innovative tiltag er med til at få os tættere på at opnå FN’s verdensmål. 

Myndighedernes arbejde med ingredienser

De danske myndigheder har også et skarpt øje på ingrediensbranchen og dens store potentiale. I 2019 blev en ny regeringsstrategi for ingredienser offentliggjort, hvor der bl.a., gennem en særlig finansiering, blev oprettet et dialogforum ved navn Forum For Fremtidens Ingredienser, der skal hjælpe ingrediensbranchen til at overkomme barrierer og skabe bæredygtig vækst. Forummet er forankret i Fødevarestyrelsen, og består af repræsentanter fra brancheorganisationer, forskningsinstitutioner, virksomheder og ingrediensteamet i Fødevarestyrelsen. Også det offentlige private partnerskab Food Nation har, i forlængelse af den danske ingrediensindsats, produceret et nyt brandingmateriale, der skal promovere de danske ingrediensvirksomheder på de globale markeder. Se videoen herunder. 

The Danish Ingredient Sector

Vil du vide mere om ingredienser?

Ønsker du at læse mere om ingredienser, kan du med fordel kigge i et white paper på ingredienser af Food Nation, regeringens ingrediensstrategi fra 2019 eller vækstteamet for ingrediensbranchens anbefalinger til regeringen fra 2018.

Ingredienser er altså fuldstændig afgørende for vores fødevarers kvalitet, men også for vores planet. Ved at udnytte sidestrømme fra andre produktionskæder kan ingredienser forlænge holdbarheden på produkter, optimere ernæringsværdien og mindske madspild.

Ønsker du at vide mere om ingredienser og tilsætningsstoffer bedes du kontakte sektorchef i Landbrug & Fødevarer:

Ole Vangsted Ellefsen
Sektorchef, Medlemmer & Branchesekretariater
+45 6120 9057
E-mail

Læs også