Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Madkultur er noget, der grundlægges i barndommen.


klik på billedet for stort format

Formålet med Madskolerne er at give børn og unge viden om mad, måltider og ernæring på en sjov, lærerig og aktiverende måde samt give deltagerne værktøjer til at gøre varieret kost og sund livsstil til det naturlige valg. Den primære målgruppe for Madskolerne er børn og unge i alderen 8-12 år. Madskolerne har en varighed på 5 dage og afholdes i skolernes sommerferie.

Første gang Madskolerne blev afholdt var som et pilotprojekt 6 steder i landet i 2004 – her deltog ca. 120 børn. Antallet af Madskoler er siden da steget støt ligesom konceptet er udvidet med Etniske Madskoler og Ungdomsmadskoler. De Etniske Madskoler har en integrationsvinkel, mens Ungdomsmadskolerne er målrettet unge i alderen 13-15 år, som er blevet for gamle til at deltage på de almindelige Madskoler. Antallet af Madskoler (alle koncepter) var 104 i 2012, svarende til ca. 1600 børn. I alt har knap 10.000 børn deltaget på en Madskole siden 2004.

I løbet af sommeren 2012 er der blevet udført en internetundersøgelse, hvor forældrene til de deltagende børn er blevet spurgt om deres erfaringer og udbytte af at have et barn på Madskole.

Hovedresultaterne fra forældreundersøgelsen:

  • 29 % svarer ja til, at familien efterfølgende er blevet mere bevidst om at spise sundt og varieret
  • 90 % svarer ja til, at deres barn har fået større interesse for at lave mad derhjemme
  • 80 % svarer ja til, at deres barn har smagt på nye fødevarer på Madskolen, hvilket viser, at Madskolerne er med til at udfordre og udvikle børnenes smag.

Som det ses af ovenstående, er Madskolerne med til at skabe en forankring af de sundhedsfremmende budskaber i familierne. Ofte kræver det meget at få mennesker til at ændre vaner. Madskolerne viser dog, at det med forholdsvis få ressourcer er muligt at rykke familierne i en positiv retning.

Gennemførelsen af Madskolerne er baseret på frivillig arbejdskraft, hvilket er en vigtig forudsætning for at holde deltagerprisen på Madskolerne nede, således at alle familier har råd til at sende deres børn på Madskole.

Madskolerne gennemføres i samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, 4H og REMA 1000. Læs mere om Madskolerne på www.madskoler.dk.