Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Refood mærket mindsker madspildet i de store køkkener

Mindre madspild og mere genanvendelse er målet med Refood mærket, som de professionelle køkkener kan få. L&F er en af partnerne bag mærket.

Er der mad på tallerknerne, når de kommer retur til opvask? Bliver madrester brugt i nye retter? Er der overblik over hvor mange råvarer, der er på kølelager?

Det er ikke kun forbrugerne og detailhandlen, der skal have fokus på at nedbringe deres madspild. Og så restauranter, kantiner og andre professionelle køkkener skal have fokus på at minimerer spildet og recirkulere det spild, der ikke kan undgås.


Næstformand Klaus Jørgensen og formand Tim Vladimir skal står i spidsen for Reefood mærket.  

Mindre ressourcespild og mere genanvendelse er filosofien bag Refood-mærket, som netop er blevet stiftet som en forening. Bag foreningen står Stop Spild Af Mad, Agro Business Park, Unilever Food Solutions, Daka ReFood sammen med Landbrug & Fødevarer. Den stiftende generalforsamling blev afholdt 1. juni hos Landbrug & Fødevarer på Axelborg, hvor skuespilleren, tv-værten og kokken Tim Vladimir blev valgt til formand og områdechef Klaus Jørgensen, Landbrug & Fødevarer, til næstformand.

Refood mærket henvender sig til restauranter, hoteller, storkøkkener, institutioner mv., som vil vise kunder og samarbejdspartnere, at de tænker bæredygtighed i køkkenet. Medlemskabet er gratis. Det forudsætter, at virksomheden tager mindst tre initiativer til at reducere madspildet blandt en række forslag, som Refood mærket har opstillet, samt at de en ordning for genanvendelse af deres madaffald.

- De initiativer, som køkkenener skal sætte i værk, er ikke raketvidenskab, men sund fornuft. For eksempel at skifte tallerknerne ud med nogle mindre - det reducere mængden af levninger. Eller at planlægge menuen, så gode rester bliver genbrugt. Eller lade være at frasortere ’uperfekte’ grøntsager og frugter. Det er initiativer, hvor alle kan være med, og dermed nedbringe madspildet, fastslår Klaus Jørgensen.

Daka ReFood tilbyder at stå for indsamlingen af det madaffald, der ikke kan undgås. De laver affaldet om til bl.a. dyrefoder, gødning, biogas og biodiesel til gavn for miljøet.

- Genanvendelse af madaffaldet til andet end bare at brænde det af, er mindst lige så vigtigt som at mindske spildet. Her er der et stort potentiale, idet vi i Danmark kun genanvender omkring 23 pct. af det organiske affald, mens det i vores nabolande er op mod 50 pct., siger Klaus Jørgensen.

Omkring 550 køkkener har allerede meldt sig ind i foreningen, og tallet vokser støt.

Læs mere om Refood mærket på refoodlabel.dk

Seneste nyt fra lf.dk