Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Foto: Colourbox

Fødevareklyngens mangel på arbejdskraft begrænser produktionen

Både landbruget og fødevarevirksomhederne mangler nu kvalificeret arbejdskraft i sådan en grad, at det begynder at være en begrænsning for produktionen.

Der er for få hænder til at tage fat ude i landbruget og fødevare- og agrovirksomhederne, og nu begynder problemet at være en begrænsning for hele produktionen.

- Det er et alvorligt problem, som vi skal sørge for at gøre noget ved fra politisk side. Vi må for alt i verden ikke lade vores ordrer og arbejdspladser gå til udlandet, fordi vi ikke har nok hænder til at udføre arbejdet, siger Karen Hækkerup og fortsætter:

I fjerde kvartal er det hele 37,4 pct. af agrovirksomhederne og 22 pct. af fødevarevirksomhederne, der oplever mangel på arbejdskraft. I landbruget er det gået fra at være næsten ingen, der manglede arbejdskraft, til at være steget til 17,7 pct.

- Danmark befinder sig i en periode med vækst og tryk på økonomien, og det begynder nu at vise sig ude hos virksomhederne, der ikke kan finde den arbejdskraft, de har brug for, siger Frank Øland, der er cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.

- Hvis der skal gøres plads til, at højkonjunkturen kan vare i lang tid og kan sprede sig ud til hele Danmark, så er vi nødt til at tage virksomhedernes problemer med mangel på arbejdskraft alvorligt, fortsætter han.

Behov for alle typer af arbejdskraft
Det er inde for alle typer af arbejdskraft, at erhvervet har svært ved at rekruttere, men især faglært arbejdskraft mangles. Knap 35. pct. af virksomhederne havde svært ved at finde tilstrækkelig kvalificerede ansøgere ved rekruttering af faglærte i fjerde kvartal.

Det er især mejerister, slagtere, smede, elektrikere og mekanikere, som virksomhederne har svært ved at rekruttere.

- Det er vigtigt, at vi får øget arbejdsstyrken, samt at udbuddet af arbejdskraft matcher de kvalifikationer, der efterspørges ude hos virksomhederne, siger Karen Hækkerup.

- Men lige så vigtigt er, at vi kan tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Både højtuddannede, men også folk, der er villige til at være her og hjælpe de steder, der er behov for det, fortsætter hun.

En tredjedel af virksomhederne i fødevare- og agroindustrien svarer i fjerde kvartal, at de ofte ansætter udenlandsk arbejdskraft, fordi der mangler dansk arbejdskraft.

Læs analysen Fødevareklyngen mangler akut arbejdskraft fra Landbrug & Fødevarer

Caroline Gerd Frandsen

Seneste nyt fra lf.dk