Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Hold jeres madplaner for jer selv, Greenpeace

En løftet pegefinger fra fuldtidsdemonstranternes højborg får ikke mig til at blive vegetar, fastslår Morten Høyer.

Debatindlæg i Politiken 1. januar 2018

Af Morten Høyer, direktør i Landbrug & Fødevarer

Jeg indrømmer gerne, at det ikke er første gang, jeg bliver harm over et indlæg på Politikens debatsider. Alligevel træder Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark, ind på førstepladsen.

Under overskriften 18.12 ’Den danske kødindustri skal på slankekur’, beskriver Birgitte, hvordan mine børns tilværelse og selveste planetens overlevelse afhænger af, om jeg kan omstille mit liv til at følge veganske mantraer. Greenpeace ønsker, at dansk landbrug slankes fatalt og forandres fundamentalt.

Jeg vil gerne tale om vores fødevareproduktion, men jeg savner, at Greenpeace tager debatten med respekt for fakta og for landmændene. Det er måske naivt, når indlægget tydeligvis har til formål at pådutte os andre en bestemt livsstil. Som Lesanner skriver i indlægget: ’Plantebaseret kost er ikke kun et godt klimavalg. Det er også en sund måde at vise omsorg for vores børn’. Må jeg være fri.

Dansk kød er blandt EU’s mest klimaeffektive, og vores landbrug er en global rollemodel for klimaeffektiv produktion. Fra 1990 til 2015 er værdien af landbrugsproduktionen steget med 34 pct., mens udledningen af drivhusgasser fra landbruget i samme periode er reduceret med 20 pct. Danske landmænd og fødevarevirksomheder skaber kvalitetskød med et højt niveau af fødevaresikkerhed og dyrevelfærd. Tilmed med et lavt medicinforbrug. Det kan vi være stolte af.

Og langt de fleste danskere spiser kød. Det kan de roligt gøre uden at tænke på moraliseringen fra Greenpeace. Kød indeholder protein af høj kvalitet og giver alle de nødvendige aminosyrer, som kroppen ikke selv danner.

Proteiner er blandt andet vigtige for immunforsvaret og for opbygningen af muskler, hud, hår, negle og knogler. Bevares; man kan – med den rigtige viden om ernæring – erstatte kød med andre fødevarer, og hvis man har et særligt kærlighedsforhold til nedfaldsfrugter, så er det fint med mig. Lesanner virker også næsten overbevisende, når hun beskriver glæden ved plantebaseret kost, men en løftet pegefinger fra fuldtidsdemonstranternes højborg får ikke mig til at blive vegetar. Lesanner skriver også, at det er miljø- og fødevareministerens ansvar at reducere Danmarks kødproduktion. Hun kritiserer tilmed ministeren for at tage på eksportfremstød.

Hvilken virkelighed lever man i, hvis det er negativt, når politikerne bidrager til at fremme dansk eksport? Fødevareerhvervet beskæftiger ca. 186.000 danskere. Heraf er 134.000 relateret til eksport. Og hverken danskerne, dyrene eller klimaet får det bedre, hvis vi skal importere flere fødevarer. Men Greenpeace vil måske helt forbyde kød?

På trods af en stram regulering leverer dansk landbrug store resultater til glæde og gavn for verdens forbrugere som helhed – og for danskerne i særdeleshed.

De danske landmænd leverer heldigvis så mange kvalitetsprodukter, at der er rigeligt med valgmuligheder – uanset om man følger Greenpeaces faktafrie madplaner eller tilhører os andre.

Seneste nyt fra lf.dk