Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Nu siger vi 'gris'

Siger du gris til dit svinekød? Landbrug & Fødevarer har undersøgt, om danskerne siger gris eller svin. Gris er blevet den mest gængse betegnelse, når vi taler om mad, og derfor siger vi fremover gris i kommunikationen til forbrugerne.

Siden 2012 har Landbrug & Fødevarer analyseret og undersøgt retorikken om grisen og forbruget af kødet. I dag serverer Google fx. omtrent 490 mio. resultater, hvis man søger på gris, og ’kun’ ca. 4,9 mio., hvis man søger på svin.

De unge siger gris
Over halvdelen af danskere mellem 18-44 år googler i dag generelle vendinger om gris. Det kan være spørgsmål som ’hvad spiser grise?’ eller ’Hvor gammel kan en gris blive?’ Det kan være fraser som ’gris’, ’grisefest’ eller ’grislinger’.

Danskerne søger også på generelle vendinger om svin, men det er fortrinsvis den ældre generation. Kun hver fjerde af de 18-44-årige søger på fraser som ’svinemørbrad’, ’svinekæber’ eller ’svinemørbrad i ovn’.

Mange unge mener, at ’svin’ er at tale ned til dyrene.

Restauranter og supermarkeder siger gris
Restauranter foretrækker også at skrive gris på menukortet frem for svin - også gourmetrestauranterne.

Supermarkederne er også gået med og har nu gris i køledisken. I Rema1000 står der gris på pakkerne. Det gør der også i Netto. Og i Coops butikker er man i gang med at skrive gris på pakkerne i stedet for svin.

Ændringen gælder alt kød fra grise
Ændringen gælder alt grisekød, uanset om grisen er konventionel, økologisk, fra Friland, fra Antonius, en Bornholmergris eller måske en Grambogård-gris for blot at nævne nogle.

Sproget ændrer sig, tilpasser sig og fornyer sig med nye generationer. Det er en naturlig udvikling. En gang kaldte vi det flæsk, så svinekød og nu altså grisekød. Det handler om kødet og forbrugernes præferencer. Vi spiser fortsat flæskesteg, stegt flæsk, sylte, medisterpølse, frikadeller, leverpostej, spareribs og bacon.

Men det kommer alt sammen fra en gris.

Læs pjecen ’Her siger vi gris’ her.


Mette Gammicchia

Vickie Enné Ryge

Seneste nyt fra lf.dk