Vi bruger cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.
Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Alternative fakta fra Alternativets folketingskandidat

Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild undrer sig over, at Alternativets folketingskandidat Henrik Marstal ikke har sat sig mere ind i at undersøge fakta om dansk kødproduktion, inden han går ud og sviner en hel branche til.

Af Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer

Alternativets folketingskandidat Henrik Marstal skriver 1. februar i Politiken i et fuldstændig absurd debatindlæg om kødproduktion, at dyrene lever et elendigt liv med store smerter. Det kunne ikke være mere forkert og forvrøvlet.

Og når Henrik Marstal så udelukkende henviser til amerikanske forhold, giver hans indlæg endnu mindre mening i en dansk kontekst. Det er åbenbart gået hen over hovedet på Henrik Marstal, at danske fødevarer er efterspurgt i store dele af verden – netop på grund af vores lave miljøbelastning, høje dyrevelfærd og ditto fødevaresikkerhed.

I debatindlægget henviser Henrik Marstal fx til den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foers bog ’Eating Animals’, der blandt andet beskriver, ”Hvordan slagtede kyllinger – hvoraf nogle er sygdomsinficerede og lækker gult pus, plettet af grøn afføring – kastes ned i en enorm tank med isvand (i fagjargon også kaldet fækaliesuppe), hvor de opsuger væske, der gør dem tungere og dermed mere profitable”.

At påstå, at det er fagjargon at bruge ordet ’fækaliesuppe’ må være en næsten Shu-bi-dua’sk oversættelse af et amerikansk slangudtryk. Det korrekte fagudtryk for dette nedkølingssystem er en ’spinchiller’.

Det er et system, som slet ikke bruges i Danmark, hvor der udelukkende bruges luftkøling. Grunden til, at vi herhjemme ikke bruger spinchillere er, at de fx spreder salmonella og campylobacter til alle slagtekroppe, og det er naturligvis helt uforeneligt med den høje danske fødevaresikkerhed.

Det bekymrer amerikanerne sig åbenbart ikke så meget om, fordi de har op mod 20 forskellige kemikalier, de kan dyppe kyllingerne i bagefter, så de ikke sender zoonotiske bakterier ud til forbrugerne. Dette er selvfølgelig ikke tilladt i EU.

Hvad der til gengæld bekymrer mig, er, at Henrik Marstal som folketingskandidat for Alternativet ikke har sat sig mere ind i at undersøge fakta, inden han går ud og sviner en hel branche til. Jeg havde egentlig forventet, at der skulle mere til, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at blive valgt til Folketinget. Også selvom begrebet ’alternative fakta’ er oppe i tiden lige nu.

Alle skal naturligvis have mulighed for at blive klogere. Jeg giver derfor hér Henrik Marstal en stående invitation til at komme ud at besøge enten min egen gård eller én af de mange virksomheder, der forarbejder fødevarer herhjemme. Så kan han se, at der er langt fra de amerikanske tilstande, han beskriver i sit indlæg, og til den virkelighed, vi andre befinder os i.

Seneste nyt fra lf.dk