Vi bruger cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.
Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Klimavenligt landbrug kan afhjælpe flygtningekrise

Strømmen af flygtninge fra syd kan afhjælpes ved at udvikle fødevaresektoren i Afrika. Det vil mætte flere munde og belaste klimaet mindre, skriver Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer.

Debatindlæg bragt på Altinget.dk/Udvikling 7. maj 2015

Af Flemming Nør-Pedersen, Direktør, Landbrug & Fødevarer

Den store globale dagsorden bliver ubehageligt konkret, når tv viser helikopterbilleder fra Middelhavet i et indslag om forliste overfyldte flygtningebåde.

Hvorfor vælger familier at sælge alt, de ejer og har, og forlade det liv, de kender, i et desperat forsøg på at nå over havet til en uvis skæbne i Europa?

Blandt forklaringerne er klimaændringer og en hastig befolkningstilvækst. De to forhold er med til at rive eksistensgrundlaget væk under millioner af fattige afrikanere, der bor i samfund, som i forvejen er i opløsning.

FN har ved flere lejligheder advaret om, at flygtningestrømmene væk fra Afrika vil tage til som følge af klimaforandringer.

Mere med mindre
Den eneste holdbare måde at standse strømmen på er at give mennesker i Afrika en chance for at skabe sig en fremtid. Det kræver ikke mindst, at det lokale landbrug udvikles.

Størstedelen af afrikanerne bor stadig på landet. Hvis fødevaresektoren udvikles, kan flere munde mættes, og klimaet belastes mindre. I den danske fødevareklynge kalder vi det ”mere med mindre”.

Gennem årtier har landmænd og forarbejdningsvirksomheder herhjemme udviklet nogle af de mest klimavenlige teknologier i verden.

Nye metoder er taget i brug på slagterier og mejerier for at spare på vand og strøm. Foderet til dyrene er blevet forbedret gennem forskning og forsøg, så dansk mælk i dag kan produceres med verdens mindste klimabelastning. Og biogasanlæg er blevet optimeret, så gødning kan afgasses, inden det indgår i naturens kredsløb på marken.

Det kan ikke gå hurtigt nok
Afrikanske landmænd, slagterier, mejerier og andre fødevarevirksomheder skriger i den i den grad efter at få del i de moderne produktionsmetoder, vi hver dag arbejder med i vores del af verden. Derfor kan det ikke gå hurtigt nok med at få gang i investeringerne i den afrikanske fødevaresektor.

Heldigvis er der allerede danske virksomheder, der sælger deres teknologi til Afrika. Cimbria i Thisted sælger eksempelvis anlæg til bønder i Østafrika til brug for korntørring, sortering af kaffebønner og opbevaring af afgrøder. Skov i Glyngøre sælger højteknologiske klimaanlæg og rådgivning til farmere i det sydlige Afrika. Og Arla har indgået et samarbejde med vestafrikanske mælkebønder om at øge den lokale mælkeproduktion.

Der er brug for meget mere af den slags teknologi og know-how i Afrika. Det er nemlig helt afgørende for millioner af afrikaneres liv, at den lokale fødevaresektor kan øge produktionen og formindske udnyttelsen af naturens ressourcer.

Hvis det lykkes, forøger vi chancerne for, at vi i fremtiden ikke behøver at se tv-billeder af druknede afrikanske flygtninge i Middelhavet.

Flemming Nør-Pedersen