Vi bruger cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.
Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Mere økologi i Danmark

Den Økologisk Handlingsplan 2020 sætter mål for den økologiske udvikling i Danmark, bl.a. en fordobling af det økologiske areal og 60 pct. økologi i den offentlige bespisning i 2020. L&F understøtter denne udvikling.

Landbrug & Fødevarer ønsker, at understøtte Økologisk Handlingsplan 2020 og arbejder derfor fremadrettet med forskellige projekter, for at nå disse mål. Her er nævnt nogle eksempler:

Økobattle
Landbrug og Fødevarer afholder hvert år Øko-battles for at sætte fokus på økologien på fødevareuddannelser rundt om i landet. Øko-battles er en videreudvikling af L&F’s succesfulde ”Torsdags-battles”, hvor elever, studerende og faglærere debatterer om mad, landbrug og gastronomi. Formålet med Øko-battles er at skabe en åben debat om økologiens rolle nu og i fremtiden, for derigennem at skabe interesse og øge kendskabet til økologien hos fremtidens madprofessionelle.

Landbrug & Fødevarer håber, at Øko-battles kan føre til, at endnu flere af de madprofessionelle i fremtiden får øjnene op for økologien, og dermed ønsker at udvikle deres kompetencer, lige netop indenfor dette felt.

Food Fighters
Landbrug & Fødevarer ønsker med Food Fighters at inspirere og støtte op omkring de ambitiøse unge på fødevareuddannelserne, således at de kan bidrage til en positiv udvikling indenfor deres fag.
Hvert år udvælges otte Food Fighters, som kommer på en fem dages hæsblæsende inspirationsrejse. På rejsen møder de nogle af de største ildsjæle fra fødevarebranchen. Temaet er økologi, og de udvalgte otte får et unikt indblik i de problemstillinger, udfordringer og muligheder, som økologien står overfor.

En Food Fighter er en, som er ved at uddanne sig til slagter, kok, ernæringsassistent/cater eller professionsbachelor i Ernæring og Sundhed/Global Nutrition and Health. Food Fighteren er på sidste del af sin uddannelse og typisk 20-30 år. Det er en ildsjæl, som vil kæmpe for økologien og en person, der tør udfordre det bestående og tænke i helt nye baner. 

Økologisk tourbus
Tourbussen er et såkaldt ”rullende seminar”, der arrangeres i samarbejde med Københavns Madhus, Økologisk Landsforening og Fødevarestyrelsen. På busturen kommer grossisternes salgs- og indkøbspersonale, køkkenchefer og produktionsledere rundt i Danmark. Her besøger de økologiske landmænd/producenter, grossister og køkkener, som alle har fokus på økologi og lokale fødevarer.

Undervejs på turen inviteres relevante oplægsholdere om bord, for at formidle deres viden og erfaringer med økologi.

Formålet med de økologiske tourbusser er blandt andet, at få målgruppen til at reflektere over, hvordan man kan styrke det lokale samarbejde – med 60 % økologi i sigte. Samt give målgruppen et indblik i hinandens hverdag og forstå den økologiske produktion fra jord-til-bord.

ØkoLab
ØkoLab er et samarbejdsprojekt mellem Videncentret for Landbrug og Landbrug & Fødevarer. Det er et projekt, der er med til at udvikle fremtidens økologiske produkter. Økolabs konsulenter hjælper økologiske landmænd, gartnere og andre primærproducenter med produktudvikling og afsætning. Konsulenterne har kompetencer indenfor landbrug, gartneri, fødevarer og ernæring. Igennem Økolab kan primærproducenter få et udvidet netværk og skabe internationale kontakter, der måske kan åbne op for muligheden for eksport.

Lejre: Den økologiske kommune
Lejre Kommune ønsker at blive Danmarks første økologiske kommune. Der arbejdes med forskellige indsatser frem mod 2030 indenfor; landbrugsarealer, private haver, skoler, producentsamarbejde, privat forbrug, offentlig bespisning, kommunens arealer, turisme, kirkens arealer samt dokumentation.

For at motivere Lejres landmænd til at omlægge til økologi holdes der en række informationsmøder og bedriftsbesøg, hvor landmanden får indsigt i og viden om den økologiske produktionsform. Endvidere tilbydes alle landmænd i Lejre et gratis omlægningstjek for at se, hvordan økologisk produktion passer til bedriften. Følg med i økoudviklingen af Lejre kommune.

En økologisk landmand

Et økologisk deltidsbrug

Økolab