Hovedformålet er at sikre, at alle fødevarer, der markedsføres i EU, bliver stadig mere bæredygtige. Initiativet vil derfor have stor betydning for vores fremtidige produktion af fødevarer.
EU-Kommissionen vil integrere bæredygtighed i alle fødevarerelaterede politikker og etablere fælles definitioner, krav og principper for bæredygtig fødevareproduktion med fokus på alle led i fødevarekæden. Der er også fokus på certificering, mærkning og standarder. I overskrifter skal et bæredygtigt fødevaresystem:
- Omfatte hele kæden
- Sikre positiv eller neutral effekt på miljøet (bl.a. ressourcer, biodiversitet og klima)
- Sikre fødevareforsyning, sundhed, kvalitet (dyrevelfærd, pesticider mv)
- Fokusere på tilgængelighed og priser, fair trade, indre marked m.v.
- Beskrive certificering og mærkning af fødevareprodukter samt standarder og normer for alle fødevareprodukter på EU-markedet.
Det er et ambitiøst initiativ, der både rummer muligheder og udfordringer, og som kan få stor betydning for den danske fødevareproduktion.
Derfor er det også et initiativ, som Landbrug & Fødevarer følger tæt.
Denne side vil løbende blive opdateret efterhånden som elementerne i forslaget bliver offentliggjort.