Tips til julemaden

I mange familier skal der både and og flæskesteg på bordet juleaften. Vi har lavet en køreplan, så begge stege kan være klar samtidig - for menuen juleaften skal helst gøre alle glade. Desuden er der tips til resten af julens mad.

I mange familier skal der både and og flæskesteg på bordet juleaften. Vi har lavet en køreplan, så begge stege kan være klar samtidig - for menuen juleaften skal helst gøre alle glade. Desuden er der tips til resten af julens mad.

Julen er forbundet med mange traditioner. Det gælder også julemaden.

Vi har samlet en række gode råd, tips og opskrifter til hjælp og inspiration til julemaden.

Nedenfor kan du få en 'køreplan' for, hvordan du kan lave både and og flæskesteg juleaften, som efterhånden er blevet traditionen i mange familier. Der er også inspiration til vinen juleaften og til den øvrige mad i juledagene.

Juleand og flæskesteg i samme ovn
Julemad med svinekød - på mange måder
Få svar på alle dine spørgsmål om flæskestegen
Flere opskrifter med and
Vinen til juleaften
Julemad med oksekød
Grøn julemad

Juleand og flæskesteg i samme ovn

- Vi kommer hver især med vores juletraditioner hjemmefra. Når vi så flytter sammen med en tilkommende eller kommer ind i en ny familie, bliver julemenuen udvidet med de tilkommendes ønsker til maden. Derfor laver mange i dag flere slags kød - And, flæskesteg, medisterpølse mv. - juleaften, siger Grethe Andersen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Også tilbehøret varierer. I nogle familier skal der både brunede kartofler og almindelig kogte kartofler på bordet. Eller både en andesauce og en flæskestegssauce. Nogen bruger kartofler fra glas til bruning og varmer rødkål fra glas - andre ser helt mærkelige ud i ansigtet, hvis alt ikke er hjemmelavet fra grunden.

And og flæskesteg
- Det giver meget ekstra arbejde, når der skal laves flere forskellige slags kød og tilbehør juleaften. Vi har derfor prøvet at finde en 'køreplan' til at lave flæskesteg af svinekam og andesteg samtidig, idet denne kombination efterhånden er blevet almindelig i mange familier. De to typer kød har ikke lige lang tilberedningstid – og det kan jo være, man skal i kirke juleaften, og derfor ikke er hjemme hele tiden. Så vi har arbejdet med to muligheder: Én, hvor man er hjemme i 2½ til 3 timer inden middagen skal på bordet, og én hvor man kun har ca. 1½ time til at forberede julemiddagen, siger Grethe Andersen.

Tre timer
Hvis du er hjemme 2½-3 timer inden middagen skal serveres, foreslår vi følgende fremgangsmåde, hvor vi har tilberedt Dansk And og dansk svinekam samtidig:

Du starter med en and på ca. 3 kg og et stykke svinekam uden ben på ca. 1,5 kg. Anden krydres ind- og udvendig med salt og peber og fyldes eventuelt med fx æbler og svesker.

Læg anden med brystet nedad på en rist over en passende bradepande.

Stil anden midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader i en almindelig ovn eller 185 grader i en varmluftsovn og steg i 1 time

Imens gøres svinekammen klar. Gå slagterens ridsning efter. Sværen skal være ridset ned til kødet. Kom groft salt ned mellem alle sværene - 1 spiseske groft salt pr. kg. Stegen krydres med salt og peber. Læg evt. laurbærblade under stegen. Læg stegen på risten i en lille bradepande. Læg stanniol under stegen i den side, hvor den er tyndest. Sværen bliver nemmest ensartet sprød, hvis sværen ligger så vandret som muligt.

Når anden har været i ovnen en time, stilles bradepanden med flæskestegen i ovnen ved siden af anden. Samtidig vendes anden, så den nu ligger med brystet opad.

Hæld eventuelt vand i bradepanden/bradepanderne, hvis du skal have sky til sauce.

Steg i yderligere ca. 1½ time, hvorefter både and og flæskesteg er færdige.

Tips

  • Hvis der er meget fyld i anden, forlænger det tilberedningstiden.
  • Du kan bruge to bradepander – én til anden og én til flæskestegen, hvis der plads i ovnen. Du kan også sagtens bruge samme bradepande, hvor du så får en skysauce, med smag fra begge stege.
  • Anden er stegt nok, når man kan vippe låret ud fra kroppen og kødsaften ved knoglerne er klar.
  • Stegetiden for svinekam er den samme om stykket er på 1 eller 2½ kg. Stegetiden øges ikke, fordi stegen bliver længere. Stegetiden øges kun, hvis stegen bliver tykkere.
  • Brug et stegetermometer i svinekammen - læs mere her – se også anbefalede centrumstemperaturer her.
Tag anden og flæskestegen ud af ovnen og tjek at anden er stegt nok - se under tips. Tjek om sværen på flæskestegen er sprød - hvis den ikke er sprød, skrues ovnen op til 250 grader, og stegen får yderligere 15 minutter - pas på at sværen ikke bliver for mørk!

Skær anden ud og anret den på et fad.

Skær flæskesteg i skiver med en svær på hver skive.

Halvanden time
Hvis du ikke har tre timer til tilberedningen selve juleaften, kan du stege anden i forvejen. Så behøver du kun at bruge ca. 1½ time før middagen serveres:

Dagen før eller samme formiddag steges anden ved lav temperatur, f.eks. ved 130 eller 150 grader, til den er mør. Ved 130 grader tager det ca. 5 timer og ved 150 grader ca. 3½ time.

Lad anden køle af og skær den ud i de ønskede stykker. Læg dem i et ovnfast fad med skindsiden opad. Sæt fadet i køleskabet.

Sæt den klargjorte svinekam - se ovenfor - ind midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og steg kammen 1¼ – 1½ time. Tjek om sværen er sprød. Hvis den skal have lidt mere, så skru op til 250 grader og steg 15 minutter. Stil den udskårne and ind ved siden af stegen i mindst 15 minutter, så skindet bliver sprødt.

- Vi har ikke medtaget tilberedningen af tilbehøret i denne køreplan – men der skulle være rigelig tid til at koge kartofler, varme rødkål, brune kartofler, jævne sauce mv., uanset om man vælger den lange eller den korte tilberedningstid juleaften, slutter Grethe Andersen.

Julemad med svinekød - på mange måder
Se også opskriften på Flæskesteg af svinekam med sprød svær og traditionelt tilbehør – den går man ikke fejl af.

Har du brug for inspiration til julens øvrige mad med svinekød, både klassisk, traditionsrig julemad og mere utraditionel, fedtfattig og moderne julemad, kan du finde masser af lækre juleopskrifter her.

Vi tør godt love, der er noget for enhver smag.

Få svar på alle dine spørgsmål om flæskestegen
Hvilke kødstykker kan bruges til flæskesteg? Hvor stor en steg skal jeg købe? Hvordan får jeg saftigt kød og sprød svær? Skal stegen hvile?

Få svar på disse spørgsmål - og mange flere - om tilberedning af flæskesteg her.

Hvis du ikke kan finde svaret på dit spørgsmål, er du velkommen til at sende en e-mail til Grethe Andersen på ga@lf.dk - så sender hun dig et svar.

Flere opskrifter med and
Traditionel juleand med det hele er lækkert - se f.eks. opskriften på Mormors and.

Men der er også andre lækre muligheder med and – se her.

Vinen til juleaften
Man kan ikke bare servere den første og bedste rødvin til flæskestege eller anden.

Glem de lette, elegante vine. Glem de strenge, slanke, tanninrige vine. Find noget med fylde, rundhed og gerne en diskret sødlig smagsoplevelse - uden at der nødvendigvis er restsødme i vinen. Og så skal vinen være kraftig, og for en gangs skyld må man gerne gå efter lidt høj alkohol.

Læs mere om vinen til julestegen her.

Julemad med oksekød
Julemaden kan også være af okse-, kalve- eller ungkvægkød. Prøv f.eks.

Find flere opskrifter med hyggelig julemad og overdådige nytårsretter her.

Grøn julemad
Som supplement, tilbehør eller alternativ til det tunge julesul kan et grønt islæt være velkomment. Prøv f.eks.