
Folkemødet giver os noget, vi ikke får andre steder
Folkemødet er en fantastisk mulighed for at få de nuancerede debatter om vigtige emner, hvor løsningerne ikke er sort-hvide.
I år deltager L&F for 8. gang på Folkemødet.
Nogle gange spørger folk mig, hvorfor Landbrug & Fødevarer er på Folkemødet. Det er faktisk ikke så svært at svare på, for Folkemødet er en fantastisk mulighed for at få de nuancerede debatter om vigtige emner, hvor løsningerne ikke er sort-hvide.
Folkemødet er blevet en unik platform til at sætte vigtige emner på dagsordenen og debattere med andre, som er involveret i samme emner. Samtidig er det dejligt uformelt; der er god stemning under de fleste debatter på Folkemødet - og ikke den hakkende tone, som vi ellers kan opleve i verden, hvis vi debatterer i aviserne, fjernsynet eller hvor vi ellers måtte være.
Jeg tror, det er sundt, at komme væk fra de vante rammer på Axelborg, Christiansborg eller hvor man nu har sin daglige gang. På Folkemødet mødes vi både med dem, vi dagligt kæmper med og mod – men også med andre, vi ikke normalt ser. Det giver anledning til at knytte nye kontakter og alliancer, samt at vedligeholde dem vi allerede har. Begge dele er helt afgørende for en erhvervsorganisation som os.
Landbrug & Fødevarer har været med siden det første Folkemøde i 2011. Og her otte år efter er L&Fs telt, åbningsfest og debatter blevet et centralt omdrejningspunkt og samtaleemne blandet alle deltagerne på Folkemødet.
Vi kunne se potentialet i Folkemødet fra dag ét, og vores hurtige ’ejerskab’ til Folkemødet har gjort, at vores telt er kendt af de fleste og er blevet et at de steder, hvor mange folk mødes til debat og snak om politik og politiske løsninger. Ligesom vi har formået at udvide og forbedre vores program hvert år. Ikke kun med relevante og skarpe debatter, men også med bl.a. gastronomiske indslag og børneaktiviteter.
Også i år spænder L&F’s debatter vidt – fra debat omkring bier og blomster, Michelin-mad og storkapital, til samtale med HKH Prins Joachim omkring dansk landbrugs placering i verden, Inger Støjberg og Uffe Elbæk, ulven og flere debatter omkring sundhed og bæredygtighed.
Jeg er naturligvis utrolig stolt over, at Kongehuset har valgt at besøge lige præcis Landbrug & Fødevarer det år hvor de vælger at besøge Folkemødet.
Fredag kl. 10.40 skal HKH Prins Joachim og jeg have en samtale omkring Danmark og danske fødevarer i verden, hvad betyder det for vores stolthed og selvforståelse. Og så skal vi også rundt af de udfordringer der ligger i kløften mellem by og land. Det ved jeg nemlig, at HKH Prins Joachim har meget klare holdninger til.
I vores organisation betyder Folkemødet travlhed. For en del medarbejdere arbejder man måske oveni købet med indhold til en debat eller lignende uden, at de selv skal med til Bornholm. Det kan måske føles lidt besynderligt, men så meget desto vigtigere for mig at understrege, at hvis ikke alle lagde kræfterne i, så ville L&F ikke stå tilbage med det udtryk, som vi har gjort år efter år.
For det kommer ikke af sig selv – den standing vi har på Folkemødet er skabt, fordi vi har investeret ressourcerne i det, og det skal alle have en stor tak for.
Man skal selvfølgelig altid overveje, om investeringen står mål med resultaterne. Og det gør vi også i L&F. Indtil nu har vi vurderet, at vores satsning skaber værdi – og så længe det er vurderingen, så fortsætter vi med at vise os frem på det, som Bertel Haarder har kaldt dansk politiks svar på Roskilde Festivalen.
Nu vil jeg se frem til dagene i Allinge. Og ikke mindst til at møde en masse glade og nysgerrige mennesker, diskutere landbrug og fødevarer, hvad kan vi gøre for at passe på vores klima, sundhed, bier og blomster. For det er jo derfor, vi er der – for at gøre opmærksom på, hvad vi bidrager med, og tage diskussionerne, så folk kan blive klogere på, hvad der er op og ned.