Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Ny undersøgelse: Danskerne ved ikke, at underernæring er et problem

80 pct. af danskerne ved ikke, at underernæring er en sundhedsudfordring. Det viser en ny undersøgelse, der afdækker underernæring som et overset samfundsproblem.

Julens glæder er for mange forbundet med mad. Veldækkede juleborde, der bugner af lækre retter. Mange af os, der lige har rejst sig fra dem, ved ikke, at underernæring er en stor sundhedsudfordring herhjemme. Det viser en ny undersøgelse, som Landbrug & Fødevarer har lavet på vegne af Forum for Underernæring.

Undersøgelsen viser, at 80 pct. af danskerne ikke ved, at underernæring er et problem. Det skal der gøres noget ved, mener Landbrug & Fødevarers adm. direktør, Karen Hækkerup, der er blandt initiativtagerne til Forum for Underernæring.

”Det har alvorlige konsekvenser, når et ældre menneske oplever et pludseligt vægttab; risiko for sygdom øges, og lysten til at være sammen med andre mennesker kan forsvinde. En farlig isolation, der i yderste konsekvens kan betyde, at livsgnisten slukkes, og at døden kommer, før den burde,” siger hun.

Når ældre mennesker eksempelvis flytter på plejehjem eller bliver indlagt på hospitalet, oplever knap hver anden et vægttab, viser tal fra Socialstyrelsen og den landsdækkende database for Geriatri.

Karen Hækkerup så derfor gerne, at det blev slået fast i lovgivningen, at maden og måltidet er en sundhedsydelse:

”Mad og måltider er desværre kun sporadisk beskrevet i den relevante lovgivning, og Forum for Underernæring anbefaler derfor, at politikerne bruger sundhedsloven som en løftestang for en indsats mod underernæring. Hvis den ernæringsmæssige indsats på den måde bliver en opgave, der skal løses, vil lederne fokusere på den, og indsatsen bliver synlig,” siger hun.

Hun bakkes op af Ældre Sagens adm. direktør, Bjarne Hastrup:

”Undersøgelsen viser med stor tydelighed, at der er et behov for yderligere kendskab til underernæring som sundhedsudfordring. Underernæring er et alvorligt problem blandt svækkede ældre. Der er på tværs af social- og sundhedssektoren i dag ikke opmærksomhed nok på mad og måltiders betydning. Der ville være meget at vinde for den enkeltes livskvalitet, men også for samfundet ved at styrke en mad-, måltids- og ernæringsindsats,” siger han.

Landbrug & Fødevarer udgør sammen med Ældre Sagen og 14 andre organisationer Forum for Underernæring, som har taget initiativ til undersøgelsen. Den har afdækket danskernes manglende kendskab til underernæring som sundhedsudfordring, idet blot 20 pct. svarer, at de kender til det.

Ifølge Karen Hækkerup og Bjarne Hastrup er det derfor vigtigt, at der bliver sat ind på en bred front, som sikrer en tværfaglig og blivende indsats mod underernæring, hvor den enkelte borger sættes i centrum for maden og måltidsoplevelsen.

”I vores optik er maden og oplevelsen af at spise den i hyggelige rammer helt centrale elementer i pleje og behandling af vore ældre borgere. For vi spiser ikke kun for at få stillet sulten, men også fordi maden giver nydelse og tilfredsstillelse. Mad handler ikke kun om ernæring og kalorier. Mad handler om følelser, sanser, om at dufte og smage mad, som vi genkender og forbinder med oplevelsen af noget godt og lækkert,” siger Karen Hækkerup og fortsætter:

”Vi har alle en rolle at spille for at sikre plejekrævende ældre god mad og gode måltidsoplevelser. Det gælder også fødevareproducenterne, som skal sikre den gode kvalitet og den gode smag. Og endda tilbyde fødevarer med et ekstra højt kalorie- og proteinindhold og dermed hjælpe med at imødegå underernæring.”

Læs analysen Fire ud af fem danskere ved ikke, at underernæring er en sundhedsudfordring i Danmark fra Landbrug & Fødevarer

Seneste nyt fra lf.dk