Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

L&F i global kamp mod fødevaresvindel

Fødevaresvindel skal bekæmpes på tværs af landegrænser. Det mener Landbrug & Fødevarer, der har været med til at udvikle guidelines til at forbedre fødevaresikkerheden, og 1. juni er vært for et internationalt seminar om sporing og bekæmpelse af fødevaresvindel.

Fusk med fødevarer er et stigende, globalt problem, som udsætter forbrugerne for en alvorlig sundhedsrisiko og påfører seriøse fødevareproducenter store tab. Den 1. juni er Landbrug & Fødevarer medarrangør af et stort seminar om netop bekæmpelse af global fødevaresvindel i mejeribranchen, hvor mere end 170 fagfolk fra 24 lande deltager. Formålet er at drøfte og dele metoder til at komme svindlen til livs.

- Det er afgørende, at vi får sat spotlight på problemerne i en global kontekst. Ved at gå sammen i netværk på tværs af landegrænser og bruge de samme metoder kan vi nemmere opspore svindlen, så vi i fremtiden kan undgå tilfælde som den såkaldte melamin-skandale i Kina. Efterfølgende blev der udviklet nye analysemetoder, så man i dag hurtigt kan afsløre den slags uønskede stoffer i mælken, siger Claus Heggum, chefkonsulent i Landbrug & fødevarers afdeling for fødevaresikkerhed, veterinære forhold og risikoanalyse.

Han har stået i spidsen for en gruppe af internationale eksperter der i 2011 udarbejdede en række guidelines til forbedring af fødevaresikkerheden.

- Men i takt med at fokus på fødevaresvindel vokser er der brug for at vi igen diskuterer, om der er mere vi sammen kan gøre for at forebygge svindel på fødevareområdet. Det er seminariet en platform til, siger Claus Heggum.

Arrangementet er en del af ’Analytical Week’ – en årlig begivenhed, hvor fagfolk fra mejeri- og analysebranchen verden over mødes for at udveksle erfaringer og fastlægge internationale standarder for analysemetoder og prøveudtagning i mælkesektoren – lige fra den rå mælk til de mindste specialingredienser.

Blandt oplægsholderne er Filippo Abruzzo fra EU's fødevaresikkerhedsenhed, SANTE, samt afdelingschef Michael Rosenmark, Fødevarestyrelsens rejsehold, som vil fremlægge en række konkrete eksempler på, hvordan man opsporer og afslører fødevaresvindel i hhv. EU og Danmark. Og så vil chefen for Danones fødevaresikkerhed og analyse, F. Bourdichon, fortælle om, hvordan det multinationale mejeriselskab arbejder med at forhindre svindel i mejeriprodukternes vej fra ko til køledisk.

Bag Analytical Week står den internationale mejeriorganisation IDF og den internationale standardiseringsorganisation ISO, som har tilrettelagt dette års udgave i samarbejde med Mejeriforeningen og Landbrug & Fødevarer. Arrangementet åbner mandag den 30. maj og slutter fredag den 3. juni.

Seneste nyt fra lf.dk