Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik

Halal-slagtning – hvad er det?

Alle kvæg og kyllinger der bliver slagtet i Danmark bedøves forud for slagtningen. Ligegyldigt hvilken metode de slagtes efter. Men hvad betyder det så at dyr bliver halal-slagtet? Landbrug & Fødevarer giver svarene her.

Halal-slagtning af danske dyr er lige nu et omdiskuteret emne i medierne. Det betyder flere misforståelser omkring halal-slagtning, som eksempelvis at halal-slagtning er en forringelse af dyrevelfærden. Læs med her og bliv klogere på, hvad halal-slagtning af fjerkræ og kvæg helt præcist er:

Hvordan foregår halalslagtningen i Danmark?
- Alle slagtekyllinger, uanset om de slagtes efter religiøse forskrifter eller ej, bliver først bedøvet med elektronisk vandbad, Dernæst skæres dyrets halspulsårer over for at sikre en så hurtig og fuldstændig afblødning som muligt. Slagtningen skal ifølge loven overværes af en slagterimedarbejder for at sikre, at dyrene ikke lider overlast. På de danske slagterier er disse medarbejdere muslimer. Når man begynder at slagte, og hver gang der har været en pause i slagtningen, fremsiger den muslimske medarbejder en bøn for sig selv.

- Ved kvæg er den eneste forskel mellem halal-kød og kød slagtet på traditionel vis, at der anvendes cash-knocker til bedøvelse af dyret i stedet for en bolt-pistol, og at dyret bliver afblødt med et tværgående halssnit ved samtidig afsigelse af en muslimsk bøn i modsætningen til et mere længdegående halssnit uden bøn.

Lider dyret, når det bliver slagtet efter religiøse ritualer i Danmark?
- Nej, dyret er fuldstændig bedøvet forud for aflivningen og slagtningen. Bedøvelsens effektivitet kontrolleres ligesom ved traditionel slagtning, og dyret aflives først, når det er fuldt bedøvet. Ved bedøvelse og aflivning af slagtekyllinger skal slagteriet bl.a. opfylde en række nationale krav for at sikre bedøvelsens effekt samt for at sikre hurtig aflivning.

Får kødet en anden kvalitet, når dyret bliver slagtet rituelt?
- Nej, der er ingen kvalitetsmæssig forskel på traditionelt slagtet kød og kød, der er slagtet efter religiøse ritualer.

Hvordan kan man vide, hvilke slagterier, der slagter efter religiøse ritualer?
- Hvis et slagteri vil slagte efter religiøse ritualer, skal slagteriet anmelde dette til de offentlige myndigheder i dette tilfælde Fødevarestyrelsen.

Hvorfor slagter vi efter religiøse ritualer i Danmark?
- Værdien af den danske eksport af oksekød udgør på nuværende tidspunkt godt 3 milliarder kroner, og kød slagtet efter religiøse ritualer udgør en stadig stigende andel heraf, og der er gode muligheder for at øge denne eksport.

- Eksportværdien af dansk fjerkrækød er 2,5 mia. kr. i 2014, og den umiddelbare merværdi ved afsætning af fjerkrækød til muslimske markeder er ca. 250 mio. kr., hvilket er mere end 10 pct. heraf.

- Der er ligeledes en national efterspørgsel på halal-slagtet kød. Muligheden for at slagte halal har derfor stor betydning for den danske oksekøds- og fjerkræproduktion og de dermed forbundne arbejdspladser samt indtjeningsmuligheder for erhvervet og Danmark som helhed.

Læs mere om halal-slagtning  

Læs også notatet Danskerne går ikke op i religiøse slagtninger af dyr fra Landbrug & Fødevarer

Seneste nyt fra lf.dk