Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Få den nyeste æggeviden på Æggets Dag

Rig på vitaminer og mineraler, giver en god mæthedsfornemmel og er billig. Der er mange gode grund til at fejre Æggets Dag fredag den 14. oktober. Landbrug & Fødevarer har samlet den nyeste viden inden for æg.

Danskerne opfatter æg som sunde og proteinrige og 82 procent køber æg mindst hver 14. dag. Det viser en analyse som Landbrug & Fødevarer offentliggjorte tidligere i år. Og at æg er populære blandt danskerne er forståeligt. De er både gode for sundhed, klima og pengepung. Det viser et sammendrag af den nyeste forskning inden for æg, som Landbrug & Fødevarer står bag.

- Æg indeholder nemlig mange vitaminer og mineraler samt protein af høj kvalitet. Det er en klimavenlig spise, som er velsmagende, hurtig, nem og prisbillig, siger Anina Kjær, seniorkonsulent, Danske Æg, Landbrug & Fødevarer.

For at få sat mere fokus på fordelene ved at spise æg, vil tre forskere fremlægge den nyeste viden inden for æg og sundhed til et arrangement som Landbrug & Fødevarer står bag. Det sker i forbindelse med den internationale Æggets Dag fredag den 14. oktober.

Her vil der blandt andet være fokus på de mange vitaminer og mineraler i æg. Blandt andet D-vitamin som det ellers kan være svært at få nok af.

- En stor del af året er det svært for os nordboere at få produceret den nødvendige mængde D-vitamin gennem sollys. D-vitaminets primære funktion er at øge optagelsen af calcium og er dermed essentiel for dannelsen og vedligeholdelsen af knogler og tænder, siger Anina Kjær.

Faktisk er det kun C-vitamin, som ikke findes i æg. Ellers er alle vitaminer og mineraler med i ægget. Derfor er æg også særlig værdifuld til småtspisende, syge og dem på slankekur, da der i en lille portion mad fås mange næringsstoffer og proteiner.

- Det er især morgenmaden, som indeholder for lidt protein, hvilket er uhensigtsmæssigt, når man har nedbrudt protein i løbet af natten. Som morgenprotein er æg ideelt, da det er billigt, hurtigt og nemt. Ægs indvirkning på mæthedsfølelse er da også undersøgt i enkelte studier. Sådanne måltidsstudier kan give vigtige resultater om mæthed på kort sigt, men vi mangler desværre informationer om virkningen på langt sigt og dermed udvikling af overvægt og fedme. Derfor er det stadigvæk vigtigt med forskning i æggets egenskaber, siger Anina Kjær.

Æggets Dag fejres over hele verden og har især fokus på æg som en vigtig kilde til protein.

Seneste nyt fra lf.dk