Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Økologiske ildsjæle får Årets Køkkenroser

Økologi er ikke kun et storbyfænomen. For selvom to af Årets Køkkenroser går til køkkener i hovedstaden, er der en sket en bemærkelsesværdig udvikling i resten af landet, hvor både Thisted og Roskilde er kommet på det økologiske landkort som modtagere af de to andre af Årets Køkkenroser.

De Økologiske Køkkenroser gives til de køkkener, der gør en ekstra indsats for at øge andelen af økologiske råvarer og på den måde medvirker til, at de gode eksempler kommer frem i lyset og fungerer som inspiration for andre.

Andreas Buchhave Jensen, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og med i juryen til De Økologiske Køkkenroser, siger:

- I de køkkener, vi har besøgt, har den faglige stolthed ikke været til at tage fejl af. Med køkkenroserne er vi med til at løfte anerkendelsen af de offentlige måltider og de medarbejdere, der hver dag arbejder for bedre måltider til børn, unge, ældre og svage borgere.

- De mennesker, vi har mødt, er fantastiske ambassadører for økologien. De er alle ildsjæle, som spreder budskabet i deres kommune og som sørger for, at gode, økologiske måltider ikke kun er for de privilegerede, siger Andreas Buchhave Jensen.

Med De Økologiske Køkkenroser vil Landbrug & Fødevarer – sammen med juryen bestående af FOA, 3F samt Kost- & Ernæringsforbundet – derfor gerne belønne de fagfolk, der har stærke holdninger til råvarerne og har fokus på sæson, spild, økologi og kvalitet. De fagfolk, som gennem faglig stolthed og smag udmærker sig særligt inden for arbejdet med økologiske råvarer, og gennem værtskab og dialog formår at give borgerne i landets institutioner en god spiseoplevelse hver dag.

Michael Allerup Nielsen, der er næstformand i Kost- & Ernæringsforbundet og enhedschef i køkkenfunktionen på Herlev og Gentofte Hospital, siger:

- De offentlige køkkener er inde i en flot, økologisk udvikling. Økologien har bidt sig fast, og der er stor lyst og glæde ved alt dét, økologien bringer med sig. Med økologien kommer ikke kun bevidsthed om råvarernes oprindelse, men også om håndværket. Og om vigtigheden i også at efterspørge lokale og danske råvarer.

I år blev roserne uddelt på Landbrug & Fødevares store branchedag ’Fødevaredagen’ til fire glade vindere, nemlig:

Dorthe Dybro, EAT Skolemad, København N., i kategorien Central- og Hospitalskøkkener. Søren Buhl Steiniche tog imod prisen på Dorthe Dybros vegne:

- Vi er sindssygt stolte over den her fine pris, og vi håber, at vi med den kan blive et eksempel til efterfølgelse for resten af landet, når det kommer til at lave god, økologisk skolemad, så lad det være en opfordring til resten af landet om at følge trop, siger han.

Bente Cordua, Børnehuset Hanen, Roskilde, i kategorien Daginstitutioner.

- Det er en kæmpe ære at få den her pris. Jeg har arbejdet med økologi i over 19 år, så vi har været med fra begyndelsen. Jeg håber også, at børnene tager deres viden om økologisk mad med videre, for det er jo dem, der er næste generation, siger hun.

Vivi Larsen, Solgården, Thisted, i kategorien Plejehjem med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer.

- Dét, der betyder mest for mig, er, at prisen vidner om både mine kolleger og min leders opbakning. Og så viser den jo også, at vi kan gøre det godt, når vi får lov til at lave dét, vi er gode til, siger hun.

Maria Riisgaard, Lynghuset, København NV., i kategorien Sociale institutioner og levebo-miljøer.

- Ethvert samfund kan måles på, hvordan man behandler sine svageste. Jeg ser det som en stor ære at få lov til at lave økologisk mad til svage borgere. Og prisen hér er et bevis på, at man ikke skal nøjes, bare fordi man har et handicap, siger hun.

Køkkenroser er et samarbejde mellem Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, 3F og Landbrug & Fødevarer. Siden 2015 har projektet været støttet af økologimidler, hvilket har gjort det muligt at uddele Økologiske Køkkenroser til de offentlige køkkener i Danmark, der udmærker sig særligt inden for arbejdet med økologiske råvarer.

For yderligere information:
Andreas Buchhave Jensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf.:28 96 08 30, mail: anbj@lf.dk
Linda Gjaldbæk Hansen, pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf.: 26 84 28 80, mail: lgjh@lf.dk

Seneste nyt fra lf.dk