Foto: Colourbox.com

Danskerne spiser mere og mere uden for hjemmet

Aldrig har så mange danskere valgt at sætte sig ud på en restaurant eller café og bestille maden i stedet for at lave den selv derhjemme. Det viser ny analyse fra Landbrug & Fødevarer.

En caféburger, en cola eller en kop kaffe.

Danskerne spiser i stigende grad uden for hjemmets fire vægge og lader andre stå for madlavningen. Det viser en ny analyse, som Landbrug & Fødevarer har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

I 2016 blev der samlet set spist og drukket for 42 mia. kr. på restauranter, caféer og andre typer af madsteder mod 39 mia. kr. i 2015.

Og ifølge Marianne Gregersen, forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer, skyldes danskernes stigende trang til at spise ude, at det er blevet lettere.

- Danskerne har aldrig tidligere brugt så mange penge på at spise ude, som de gør i dag, og det skyldes blandt andet opblomstringen af endnu flere restauranter, cafeer og madboder, som har gjort det lettere for danskerne at spise ude, siger hun.

Hele 98 pct. af danskerne spiser af og til på en restaurant, 93 pct. spiser af og til på café og 90 pct. spiser af og til på fastfoodrestaurant.

Presser det traditionelle aftensmåltid
Markedet for udespisning har i gennemsnit vokset med 6 pct. om året i de sidste fem år, og det betyder blandt andet også, at det traditionelle aftensmåltid er under pres, mener Marianne Gregersen.

- Aftensmåltidet, som tilberedes og nydes i hjemmet, forbindes med tidspres, rutiner og pligt, mens udespisning handler om det sanselige, gode oplevelser og det at være sammen, siger hun.

De flere restaurantbesøg giver dermed også fødevarevirksomhederne en mulighed for at spille ind.

- Der er meget inspiration at hente fra forbrugernes ønske om mere livsnydelse og mindre pligt i forbindelse med aftensmåltiderne, lyder det fra Marianne Gregersen.

Analysen viser, at de vigtigste parametre for danskerne, når de spiser ude, er, at maden er veltillavet og smagfuld.

Fakta om udespisning:

  • Det er oftest de unge, der spiser ude.
  • Danskere bosiddende i Hovedstaden er dem, der spiser mest ude.
  • Mens danskerne ofte tager på café uden nogen særlig anledning, så mener danskerne, at det kræver en anledning at tage på restaurant. Mere end 4 ud af 10 danskere spiser kun ude ved særlige lejligheder.
  • 42 pct. af danskerne går op i, at det ikke må være for dyrt at spise på en café. Og over halvdelen af danskerne (56 pct.) svarer, at de er overvejende enige i, at det generelt er for dyrt at spise ude.

Læs også analysen På cafe og fastfood restaurant hver måned fra Landbrug & Fødevarer

Seneste nyt fra lf.dk