Foto: Colourbox

Ny analyse: Danskerne tvivler på, at globalisering har været positiv for dansk økonomi

Mens danskerne er usikre på, om globaliseringen har gavnet deres økonomi, mener virksomhederne i fødevareklyngen, at øget global handel har haft en positiv indvirkning på dansk økonomi.

Landbrug & Fødevarer har spurgt 1000 danskere: ”Hvordan er dansk økonomi efter din mening blevet påvirket af globaliseringen?”

Her har overraskende mange svaret, at påvirkningen har været ”hverken positiv eller negativ” og mange (især kvinder) har svaret ”ved ikke”. Kun 45 pct. har svaret at globaliseringen har påvirket dansk økonomi ”positivt” eller ”meget positivt”.

Læs analysen Danskerne tvivler på, at globaliseringen har været positiv for Danmark.

- Det er noget overraskende, at danskerne ikke kan se, at globaliseringen har givet et stort løft til dansk økonomi. Danmark er en lille åben økonomi, som hver eneste dag eksporterer for flere milliarder til hele verden, vi forbruger en masse varer, som vi ikke selv kunne producere, og vores virksomheder er afhængige af adgangen til kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Det burde være oplagt, at globaliseringen har gavnet dansk økonomi, siger cheføkonom Frank Øland fra Landbrug & Fødevarer.

Virksomhederne i fødevareklyngen er da heller ikke i tvivl. Når Landbrug & Fødevarer spørger virksomhederne i erhvervsorganisationens virksomhedspanel, svarer hele 85 pct. at de mener, at øget global handel har haft en positiv indvirkning på dansk økonomi. 73 pct. af virksomhederne mener desuden, at øget global handel har haft en positiv indvirkning på deres egen indtjening.

Læs analysen Globaliseringen har gavnet fødevareklyngen.

- Selv om spørgsmålene ikke er helt ens, så tyder det på, at der er en betydelig forskel på opfattelsen af globaliseringen i fødevarevirksomhederne og i den danske befolkning, siger Frank Øland, og fortsætter:

- Der ser ud til at være et stort behov for, at vi får italesat, hvordan globaliseringen har gavnet Danmark. Ellers kan de protektionistiske vinde, som er blæst ind over blandt andet USA og Storbritannien, også få yderlige vind i sejlene herhjemme. Det må ikke ske. I en lille åben økonomi vil det hurtigt komme til at gøre ondt, hvis protektionismen sejrer.

Seneste nyt fra lf.dk