Foto: Colourbox

Julen er samværets fest, så drop gaveræset og fokusér på mad og gæster i stedet

Julen står for døren. Derfor har Landbrug & Fødevarer i en ny undersøgelse spurgt danskerne om deres forventninger til højtiden. Mad og samværet med familie og venner topper listen over ting, vi glæder os mest til.

Når juletræet tændes 24. december, er det for mange kulminationen på en traditionsrig aften. Men hvad er det egentlig, vi glæder os mest til ved julen? Det har Landbrug & Fødevarer spurgt danskerne til i en ny undersøgelse. Mere end 2/3 af danskerne svarer, at det er samværet, de glæder sig mest til. Hver femte glæder sig allermest til maden. Og det understreger netop vigtigheden af maden i forbindelse med julen.

Det siger Nina Preus, der er forbrugersociolog hos Landbrug & Fødevarer:

- Samværet med familie og venner og maden er de ting, som langt de fleste nævner, når de bliver spurgt, hvad de glæder sig allermest til i forbindelse med jul. Julen er forbundet med nogle stærke traditioner, og dem ser vi tydeligst omkring den mad, der bliver spist og den måde, som selve juleaften er bygget op på, siger Nina Preus.

Gaverne betyder mindre
Undersøgelsen viser, at det er et fåtal, der glæder sig mest til gaverne. Derfor kan man med fordel skrue lidt ned for gaveræset og bruge mere tid på at hygge med hinanden, mener Nina Preus.

Danskere, der er bosat i Region Hovedstaden glæder sig i højere grad end fx nordjyderne til samværet med familie og venner. Og det er der en ret enkel forklaring på:

- Det kan bunde i, at der er mange, der er bosat i Region Hovedstaden, der kommer andre steder i landet, og de vender så at sige ’hjem til jul’. Samtidig ser vi en tendens til, at det i højere grad er kvinder end mænd, der gælder sig til at være sammen med familie og venner i julen. Til gengæld er det mændene, der i højere grad end kvinderne gælder sig mest til julemaden, siger Nina Preus.

95 pct. af danskerne holder jul i år
En anden ny julerelateret undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at hele 95 pct. af danskerne planlægger at holde juleaften i år. Den typiske juleaften holdes af 4-6 personer. I hvert fald planlægger hver tredje af de husstande, der holder jul hjemme, at være det antal. Der er dog også mange større julefester at finde i det danske land; mere end hver fjerde skal nemlig være mellem 7-9 personer juleaften, mens næsten hver femte planlægger at være over ti personer samlet.

Blandt de 14 pct., der skal være mellem 1-3 personer juleaften, er det kun ganske få, der skal være alene juleaften, siger Nina Preus.

Analyserne er baseret på data indsamlet af Norstat for Landbrug & Fødevarer i november 2017 blandt 1.035 danskere i alderen 18-70 år. Undersøgelsen er repræsentativ for den danske befolkning.

Læs hele analysen Julemiddagen 2017

Læs hele analysen Drop gaveræset og fokusér på mad og gæster i stedet

Seneste nyt fra lf.dk