Danmarks bedste løg

Fyn og Kronjylland er hjemsted for vinderne i henholdsvis den konventionelle og den økologiske del af årets konkurrence om at producere de bedste løg. Årets flotteste løg kommer fra Samsø og Hårby.

Claus B. Jakobsen, Torup Bakkegård & Orelund ved Assens, vandt titlen som Årets Løgavler for andet år i træk og tredje gang i alt i konkurrencens elleveårige historie. Den økologiske del af konkurrencen blev vundet af Erik Andersen, Øster Tørslev ved Randers.

Det var således en erfaren vinder i den konventionelle del af konkurrencen, som løb med hæderen, da Avlerforeningen af Danske Spiseløg 24. januar kårede løgavlerne på foreningens årsmøde. Derimod var det første gang, at Erik Andersen vandt den økologiske del af konkurrencen, som i mange år har været domineret af Axel Månsson Øko ApS og Peter Bay Knudsen, Skiftekær Økologi, på skift.

Claus B. Jacobsen vandt med 78,7 ton løg pr. hektar, hvilket var på samme niveau som sidste år. Udover hæderen modtog Claus B. Jacobsen en check på 8.000 kroner samt blomster og en vandrepokal. Axel Månsson blev nummer to med et udbytte på 74,1 ton løg pr. hektar. Det skriver SEGES.dk.

Frisk jord og fokus på vanding
- Vindermarken i år var på frisk jord, hvor der ikke tidligere har været løg, hvilket er en god forudsætning for et godt udbytte, fortæller Claus B. Jakobsen. - Og så har vi haft meget fokus på vandingen.

Der har dog også været udfordringer i vindermarken, blandt andet skulle der kæmpes lidt for at få bugt med ukrudtet, men det lykkedes til sidst.

- Vi har kun haft lidt løgskimmel i marken i år belært af erfaringerne fra sidste år, hvor vi ikke var helt skarpe nok med de forebyggende behandlinger, forklarer Claus B. Jacobsen.

Høj kvalitet hos økovinder
Erik Andersen, Øster Tørslev, vandt den økologiske del af konkurrencen med et udbytte på 31,1 ton pr. hektar, hvilket var det laveste udbytte af de tre deltagere, men da kvaliteten var høj og uden frasortering, opnåede Erik Andersen det højeste antal point. Han vandt dermed foran Peter Bay Knudsen, Skiftekær Økologi, som godt nok høstede 39,2 ton løg pr. hektar men havde en betydelig frasortering.

Udover hæderen modtog Erik Andersen, som var repræsenteret ved Uffe Bach Søgaard, en check på 5.000 kroner, blomster og en vandrepokal.

- Vindermarken var på jomfruelig jord, fortæller Uffe Bach Søgaard, som også fremhæver sorten, Hylander fra Bejo, som en medvirkende årsag til det flotte resultat. En anden årsag til den gode kvalitet og dermed ingen frasortering er, at de bruger en større rækkeafstand og et mindre plantetal, end andre løgavlere. På den måde er der mere plads og luft mellem løgene i marken, som dermed er mindre udsatte for svampeangreb.

Der er stor fokus på ukrudtsbekæmpelsen, som foregår ved radrensninger igennem hele vækstsæsonen, indtil de ikke kan køre i marken, suppleret med et par håndlugninger. 

Årets flotteste løg
Kvalitet er en vigtig parameter, specielt hvis man vil eksportere sine løg. Derfor fortsætter kåringen af sæsonens flotteste løg for femte år i træk. Ikke mindre end 13 prøver – otte gule og fem røde - skulle bedømmes af deltagerne på årsmødet, som vurderer skalfarve, skalkvalitet, hårdhed og helhedsindtryk.

Rasmus Bager, Samsø, blev en suveræn vinder med det højeste pointtal på alle parametre og med et pænt forspring ned til Jens Kristian Kjeldahl på andenpladsen.

Vinderen af de røde løg blev Hans Ingemann, Hårby, som også opnåede højeste pointtal på alle parametre. Henrik Pedersen, Hasmark, fik anden pladsen.

Læs mere på SEGES.dk

Seneste nyt fra lf.dk