Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Foto: Colourbox.com

Frikadeller og chokoladebarer skal hjælpe de ældre med at holde vægten

To studerende udvikler i sammen med L&F og DC Ingredients proteinholdigt mad til underernærede ældre. Det har resulteret i fire variationer af en frikadelle og to forskellige chokoladebarer.

Der er blevet smagt på rigtig mange frikadeller i løbet af den sidste måned.

Sådan lyder det fra Line Nielsen og Sofie Bækbo, der i øjeblikket begge er i virksomhedspraktik hos Landbrug & Fødevarer og hos DC Ingredients.

Ved siden af deres kandidatstudie på Københavns Universitet har de udviklet et projekt, der har til formål at lave proteinholdigt mad til underernærede ældre.

I en måned har de arbejdet med at udforme forskellige typer af fødevarer tilsat rent kødprotein, og det er nu endt ud i fire variationer af en frikadelle og to forskellige chokoladebarer.

- Vi har valgt at lave en frikadelle, fordi vi ville tage noget, som passer til aldersgruppen, og som de ældre allerede kender til og spiser, lyder det fra Line Nielsen og Sofie Bækbo.

De har i projektet med DC Ingredients beriget både frikadeller og chokoladebarer med rene kødproteiner fremstillet ved hydrolyse af svine- og oksemuskler. Processen sikrer høj fordøjelighed og opløselighed af proteinerne i fødevarerne. Samtidig har Line og Sofie arbejdet med, at produkterne er endt helt rigtigt i forhold til både konsistens og appetitvækkende smag, målrettet aldersgruppen.

Fokus på underernæring blandt ældre
Formålet med projektet er at medvirke til at bekæmpe underernæring blandt ældre mennesker.

Knap 43 pct. af ældre patienter har oplevet et vægttab under indlæggelsen, mens næsten halvdelen af ældre, der enten modtager hjemmepleje eller bor på plejehjem også oplever uplanlagt vægttab.

Ifølge Fødevarestyrelsens kostråd til ældre over 65 år er det ofte set, at når aktivitetsniveauet falder i takt med alderen stiger, så falder appetitbehovet også. Derfor anbefaler styrelsen, at de ældre er opmærksomme på at spise mere protein i den mindre mængde mad, de nu spiser.

Underernæring er en vigtig dagsorden for Landbrug & Fødevarer, der har været med til at etablere Forum for Underernæring i 2014 på baggrund af et stort fodarbejde fra Arla Foods, Kost & Ernæringsforbundet og Dansk Selskab for Klinisk Ernæring.

Gode toner fra samarbejdet
I afdelingen for erhvervs- og fødevarepolitik i Landrug & Fødevarer er det første gang, at man har haft netop denne type af samarbejde med universitetsstuderende. Og det vækker stor begejstring.

- Med et praktisk og konkret initiativ som Lines og Sofies får L&F mulighed for at bringe medlemmernes kompetencer og kommercielle interesser i spil og samtidig forsøge at løse en samfundsmæssig udfordring, siger Susanne Kofoed, der er chefkonsulent i afdelingen.

Line Nielsen og Sofie Bækbo er begge enige om, at det har været et rigtig godt afbræk til forelæsningerne på studiet.

Med start 1. maj og halvanden uge frem skal de to KU-studerende i gang med at teste frikadellerne og chokoladebarerne ude på forskellige Ældrecentre i Københavns Kommune og omegn.

Her vil de ældre smage på produkterne og derefter svare på et spørgeskema, der skal give et indblik i, hvordan de ældre oplever smagen ift. mængden af kødprotein. Det er derfor et vigtigt trin for videreudviklingen af produkterne.

 

Fakta om underernæring:

  • Underernæring defineres som mangel på energi, protein og næringsstoffer, der medfører vægttab, en forringelse af kropssammensætningen og reducerede fysiologiske funktioner.
  • Den foreliggende viden om omfanget af underernæring i Danmark viser, at underernæring er særligt udbredt blandt ældre og blandt patienter.

Seneste nyt fra lf.dk