Foto: Colourbox.comOmråde på størrelse med Mors skal omlægges til økologi
Der er stadigvæk stor interesse i at omlægge landbrugsjord til økologisk drift. Tal fra Landbrugsstyrelsen viser, at omkring 1.000 landmænd i år søgt om at omlægge et område på størrelse med øen Mors til økologi.
PRESSEMEDDELELSE -
05. jul 2018
Det økologiske areal er vokset kraftigt de seneste år og væksten ser ud til at fortsætte. En opgørelse fra Landbrugsstyrelsen, viser at omkring 1.000 landmænd har søgt om støtte til at omlægge til økologi eller til at udvide deres økologiske areal. I alt har danske landmænd søgt om økologisk arealstøtte til de nye arealer for 283 mio. kr. i 2018.
Det glæder Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.
-Det er positivt, at endnu flere landmænd omlægger til økologisk drift, og det allerbedste er, at det især er planteproducenter, som nu går i gang med at omlægge. Danmarks import af økologisk foderkorn vokser, og vi har i årevis sukket efter, at flere danske planteavlere skulle omlægge til økologisk drift. Nu gør de det, og det er bare fantastisk positivt, siger han.
Og der er stadigvæk et marked for at afsætte de økologiske fødevarer.
-Jeg ser ingen tegn på overophedning af markederne. Slagterierne og mejerierne styrer løbende udviklingen i produktionen af økologisk mælk, grise, kyllinger, æg osv., og i takt med, at produktionen i disse sektorer er vokset, er der opstået mangel på økologisk foder. Det er fint, at nogle af de konventionelle landmænd, som er presset af lave kornpriser, nu reagerer på det og omlægger til økologi, siger Hans Erik Jørgensen.
Opgjort i areal er der i forårets ansøgningsrunde søgt økologisk arealstøtte til omkring 36.500 hektar. Men der kan nå at komme flere ansøgninger.
-Vi forventer, at der i år kommer ekstra mange ansøgninger i den ekstra ansøgningsrunde frem til 1. september, så det økologiske areal kan nå at vokse endnu mere i år. Det er en reaktion på meldingen om, at der ikke vil være omlægningstillæg til nye marker hos eksisterende økologer fra 2019 – så alle der kan vil omlægge marker i år i stedet for at vente til næste år, fortæller Birgit Ingvorsen, landskonsulent, SEGES Økologi Innovation.
Ifølge SEGES er meldingerne fra økologikonsulenter rundt i landet, at det er planteavlere der typisk lægger om – og flere kun en del af bedriften for at afprøve produktionsformen på en mindre del – lære håndværket – for eventuelt senere lægge mere af bedriften om. Der er ikke mange husdyrproducenter i mellem de nye økologer – men de landmænd der udvider, har typisk et større husdyrhold.
Landbrugsstyrelsens liste over autoriserede økologer har pr. 4. juni 3636 økologisk autoriserede bedrifter, hvilket er en stigning ift. 1. juni 2017 på 167 bedrifter.