Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Børn og unge spiser ikke nok fisk

Otte ud af ti danske børn og unge spiser fisk mindst én gang om ugen, men færre end hver tiende spiser så meget, som kostrådene anbefaler. De nye tal fra DTU viser, at der er plads til forbedring, mener Landbrug & Fødevarer.

Omkring 80 pct. af de 4-19-årige spiser fisk mindst én gang i løbet af en uge. Cirka halvdelen spiser fisk som pålæg, mens godt en tredjedel spiser fisk som varm hovedret. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, der bliver offentliggjort på Landbrug & Fødevarers inspirationskonference 'Sunde Børn' senere i dag. 

”Det er dejligt at se, at både børn og unge har godt fat i fisken, og at den indgår i både frokosten og i aftensmaden. Men undersøgelsen viser også, at der er plads til forbedringer,” siger Lone Marie Eriksen, der er chefkonsulent for fisk & skaldyr i afdelingen for afsætning, ernæring & markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer.

Ifølge kostrådene bør alle over fire år spise 350 gram fisk om ugen, hvilket svarer til 50 gram fisk dagligt.


Mange spiser fisk, men ikke nok

I gennemsnit ligger det daglige indhold af fisk i kosten på 12-17 gram hos fiskespiserne – altså kun en tredjedel af anbefalingen. Og kun knap én ud af ti i aldersgruppen som helhed spiser nok fisk til, at kosten lever op til anbefalingen. De, der lever op til anbefalingen, spiser i gennemsnit et-to varme fiskemåltider og tre måltider med fiskepålæg om ugen.

”Vi har brug for at spise forskellige slags fisk og skaldyr – især af den fede slags – så vi kan få tilstrækkeligt med fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som det kan være svært at få nok af fra andre fødevarer,” siger Puk Maia Ingemann Holm, der er chefkonsulent i afdelingen for ernæring hos Landbrug & Fødevarer.

”Vi ser det derfor som vores opgave fortsat at inspirere til at få nem og lækker fisk på menuen, og at samarbejde med leverandørerne og detailhandlen om at kommunikere fisk til forbrugerne hver uge – både som pålæg og som varm hovedret. Så vil fisken automatisk også oftere lande i indkøbskurven,” siger Lone Marie Eriksen.


Fiskesalater og laks blandt favoritterne

Blandt fiskespisende børn og unge hitter de samme fisketyper på tværs af hele aldersgruppen: Salatprodukter som makrel-, tun- og rejesalat er den mest populære fiskepålægstype, efterfulgt af marineret sild, makrel i tomat og torskerogn, mens laks og fiskefrikadeller oftest er på menuen, når fisk serveres som varm ret, efterfulgt af rødspætte, skrubbe og skaldyr.

DTU Fødevareinstituttet har undersøgt, hvor mange danske 4-19-årige, der spiser fisk og hvor mange, der spiser nok til, at deres kost lever op til fiskeanbefalingen. I undersøgelsen er brugt tal fra de seneste tre nationale undersøgelser af danskernes kost og fysiske aktivitet, hvor i alt 3.256 deltagere i aldersgruppen har registreret alt, hvad de har spist og drukket i løbet af en uge.

Undersøgelsen viser også, at flere spiser fisk til hverdag end i weekenden. Til gengæld er kostens fiskeindhold cirka en halv gang højere, når fisk er på menuen i weekenden. Det gælder både for fiskepålæg og fisk til varm hovedret.


Kostanbefalingerne:
Fødevarestyrelsens kostråd er beregnet ud fra en daglig kost på 10 MJ. Børn, der spiser mindre end 10 MJ på en dag, skal derfor proportionelt spise mindre fisk for at leve op til fiskeanbefalingen. Gravide og de 3-14-årige bør undgå at spise de store rovfisk og bør kun spise dåsetun i begrænsede mængder.


De fem hyppigst spiste fisk blandt fiskespisende børn og unge 4-19 år 

Fisketype

Alder

4-6 år

7-13 år

14-19 år

Alle 4-19 år

Fisk som pålæg

Oftest spiste

Makrelsalat, tunsalat, rejesalat o.lign.

Makrelsalat, tunsalat, rejesalat o.lign.

Makrelsalat, tunsalat, rejesalat o.lign.

Makrelsalat, tunsalat, rejesalat o.lign.

Næstoftest spiste

Torskerogn

Marineret sild, makrel i tomat o.lign.

Røget laks, sild, makrel, ål o.lign.

Marineret sild, makrel i tomat o.lign.

Tredje oftest spiste

Marineret sild, makrel i tomat o.lign.

Torskerogn

Tun i vand, olie eller tomat

Røget laks, sild, makrel, ål o.lign.

Fjerde oftest spiste

Fiskefrikadeller

Røget laks, sild, makrel, ål o.lign.

Marineret sild, makrel i tomat o.lign.

Torskerogn

Femte oftest spiste

Røget laks, sild, makrel, ål o.lign.

Tun i vand, olie eller tomat

Fiskefrikadeller

Tun i vand, olie eller tomat

Fisk som varm hovedret

Oftest spiste

Laks, ørred

Laks, ørred

Laks, ørred

Laks, ørred

Næstoftest spiste

Fiskefrikadeller

Fiskefrikadeller

Fiskefrikadeller

Fiskefrikadeller

Tredje oftest spiste

Rødspætte, skrubbe

Rødspætte, skrubbe

Skaldyr (fx rejer, muslinger, krabber)

Rødspætte, skrubbe

Fjerde oftest spiste

Torsk, sej

Torsk, sej

Rødspætte, skrubbe

Skaldyr (fx rejer, muslinger, krabber)

Femte oftest spiste

Skaldyr (fx rejer, muslinger, krabber)

Skaldyr (fx rejer, muslinger, krabber)

Tun

Tun

Kilde: Fra rapporten Danske Børns fiskeindtag, DTU Fødevareinstituttet, april 2019

Seneste nyt fra lf.dk