Forskere: Orme fra grise kan måske bruges til antibiotika

Forskere fra Aarhus Universitetshospital undersøger lige nu i samarbejde med Danish Crown om orme fra grise kan bruges som antibiotika.

Danske grise bærer måske rundt på fremtidens naturlige antibiotika.

Det er i hvert fald håbet hos forskere ved Aarhus Universitetshospital, der i øjeblikket undersøger, om orme fra grisenes tarme i fremtiden vil kunne være nøglen til at slå multiresistente bakterier ihjel.

Forskerne håber, at nogle bestemte sekreter, som ormene udskiller, kan føre til et internationalt medicinsk gennembrud, hvis det viser sig, at de kan bruges til at bekæmpe multiresistente bakterier.

Og i følge Lars Østergaard, der er professor og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, så er ormene i stand til at slå nogle af de her multiresistente bakterier ihjel. Det siger han til DR Østjylland.

Samarbejde med Danish Crown 

I forsøgsprojektet, som lige er gået i gang, udtager forskerne spoleorme fra grise i et samarbejde med Danish Crown. Herefter undersøger de sekretet.

- Det er mange multiresistente bakterier og rigtig mange infektioner. Derfor er vi begyndt det sted, vi synes er vigtigst. Vi synes, det er vigtigst at kigge på, når der går betændelse i proteser, der er sat ind i blodårer. Det er nemlig infektioner, der ikke kan kureres, og derfor er der en høj dødelighed, forklarer Lars Østergaard, som siger til DR Østjylland, at han håber at forsøgene med spoleorme fører til et medicinsk gennembrud.

DAT-Schaub, der er ejer af Danish Crown, er en af verdens største tarmproducenter med afsætning af tarmprodukter til hele verden og ejet af danske landmænd. Her ser man også stort potentiale, hvis det lykkes at udvinde et nyt antibiotika:

- Vi bruger i forvejen dele af grisen til medicin, som eksempelvis pancreas til pankreatin og mucosa til heparin, og nu har vi så endnu en del, som måske kan bruges til både værdiskabelse, men også til at øge folkesundheden, siger CEO Jan Roelsgaard DAT-Schaub.

Hvis danske forskere og danske grise kan finde en ny, naturlig type antibiotika, har det enormt potentiale i en verden, hvor multiresistente bakterier bliver en større og større udfordring for os mennesker.

Seneste nyt fra lf.dk