Danmark udbygger positionen som førende på økologi

Danmark udbygger forspringet som det land, hvor den økologiske markedsandel er størst, og vi er dermed fortsat verdensmestre i økologi. Det viser nye, globale øko-tal. Den store stigning viser nødvendigheden af at holde fokus på at udvikle økologien, mener Landbrug & Fødevarer.

De danske forbrugere er fortsat dem, der putter flest økologiske varer i indkøbskurven, når de handler. Den økologiske markedsandel i detailhandlen nåede i 2017 op på hele 13,3 pct. Det viser nye tal fra den internationale rapport ’The World of Organic Agriculture’, der netop er blevet offentliggjort på dette års BioFach i Nürnberg i Tyskland.

Kirsten Lund Jensen, der er økologichef hos Landbrug & Fødevarer, siger:

”Tallene viser med al tydelighed, at det er nødvendigt med fokus på at udvikle økologien, så vi fortsat kan udbygge vores position som den nation i verden, hvor flest køber økologiske varer.”

Rapporten, der bliver udgivet af Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) og IFOAM – Organics International, viser også, at USA er det suverænt største øko-marked i verden med en omsætning på 298 milliarder danske kroner i 2017. Og at det samlede økologiske fødevaresalg steg med 8,7 pct. i 2017 til omkring 690 milliarder danske kroner.

Danmark fortsat verdensmestre
Tallene viser også, at Schweiz fortsat har det største forbrug af økologi i detailsalget omregnet i kroner og ører pr. person. Det er de dyre fødevarer i ikke-EU landet Schweiz, der er stærkt medvirkende til det, fordi øko-markedsandelen i detailhandlen kun var 9 pct., hvilket er betydeligt lavere end den danske.

”Hos Landbrug & Fødevarer forventer vi, at den danske markedsandel er steget til knap 15 pct. i 2018, fordi vi forventer et øget økologisalg i detailhandlen på ca. 12 pct.”

Verdens største, økologiske areal
Tallene i den nye rapport viser også, at det samlede økologiske areal verden over steg med 20 pct. i 2017 til i alt 69,8 millioner ha. Det er et areal, som svarer til mere end 26 gange Danmarks samlede landbrugsareal.

”Det er en udvikling, der viser, at økologisk produktion har et enormt potentiale. I Landbrug & Fødevarer forventer vi, at mindst 13 pct. af dansk landbrugsareal drives økologisk i 2020, og vi har skarpt fokus på, at danske landmænd og virksomheder skal være i front markedsmæssigt og fagligt. Med den udvikling vi ser, er det helt afgørende, at dansk økologi også i fremtiden kan klare sig godt i konkurrencen på et globalt marked, hvor der er rigtig mange dygtige spillere,” siger Kirsten Lund Jensen.

Derfor glæder det også Landbrug & Fødevarer, at mere end 32 danske økologivirksomheder lige nu deltager i et eksportfremstød på BioFach i Nürnberg i Tyskland sammen med Økologisk Landsforening og eksportnetværket Bio Aus Dänemark. I maj måned arrangerer Landbrug & Fødevarer et lignende eksportfremstød i forhold til det kinesiske marked, BioFach Shanghai.


Yderligere info. og kontakt til økologichef hos Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen, via:
Pressekonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Linda Gjaldbæk Hansen, på tlf. 26 84 28 80 eller mail: lgjh@lf.dk


Seneste nyt fra lf.dk