Kvægformand: Vi skal sammen udvikle vores erhverv, turde flytte os, sætte os selv i spil

Miljø- og klimavenlig mælkeproduktion, positiv og tæt dialog med forbrugerne og plads til natur og biodiversitet på alle bedrifter. På Kvægkongres 2019 gjorde formand og direktør status på seks mål, der er væsentlige for kvægbranchens fremtidige udvikling.

Jeg kan se en rigtig god mening med det, jeg laver. Jeg er fødevareproducent, og det er jeg stolt af.

Sådan lyder det fra en af landmændene i den video, der mandag indledte Kvægkongres 2019 i Herning Kongrescenter. Over 2400 landmænd, eksperter, forskere og andre landbrugs- og fødevareinteresserede mødes i dag i Herning for at tale om fremtiden for dansk kvægbrug.

Første punkt var den fælles beretning fra Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg og Ida Storm, sektordirektør for kvæg, SEGES, der lagde ud med at hylde det stærke fællesskab i kvægbranchen.

-Ved at samarbejde på tværs af vores andelsselskaber, og ved at inddrage ydelseskontrollen, dyrlægerne, universiteterne, myndighederne arbejder vi i kvægklyngen for de bedst mulige forhold for de danske kvægproducenter. Det skaber merværdi, at vi er sammen om udvikling, innovation og implementering, sagde Christian Lund.

Derfor har bestyrelsen i Landbrug & Fødevarer Kvæg udarbejdet en strategi for kvægbrugets strategiske mål mod 2020. Den består af seks mål, der er væsentlige for kvægbrugets fremtidige udvikling. Miljø og klimavenlig mælkeproduktion med recirkulering af nærringsstoffer, høj dyrevelfærd og et minimalt, men ansvarligt antibiotikaforbrug, god ledelse og attraktive arbejdspladser, konkurrencedygtig produktion og profitable investeringer, positiv og tæt dialog med forbrugerne og plads til natur og biodiversitet på alle bedrifter.

-Vores fælles indsats for at opfylde målene vil være med til at sikre, at dansk mælke- og oksekødsproduktion også i fremtiden er blandt verdens mest bæredygtige, innovative og troværdige. Så vi fortsat laver produkter, der er efterspurgt i hele verden. Produkter som er en sund forretning for både os som kvægproducenter og det samfund, som vi er en del af, sagde Christian Lund.

 Klima på dagsorden

Også klimaet fylder i formandens og direktørens beretning.

-Vi kan vise resten af verden vejen mod en bæredygtig fødevareproduktion. Med en voksende befolkning i verden bliver der konstant større efterspørgsel efter fødevarer. Også mælk og kød, der er naturlige byggesten i en sund og varieret kost. Derfor skal vi fastholde vores førerposition, når det gælder klimavenlig mælke- og oksekødsproduktion. Det er en mulighed for at sikre os en unik markedsposition. Den skal vi gribe. Det kræver udvikling, innovation og implementering, sagde Ida Storm, der også huskede tilhørende på, hvor langt fremme kvægbranchen er med digitalisering.

-Der bliver talt meget om præcisionslandbrug i medierne for tiden – som noget nyt og futuristisk. Men den digitale ko og præcisionskvægbrug er jo en realitet på de danske kvægbedrifter, og det har det været i mange år. Vi er verdensklasse på det her, sagde hun.

Formanden sluttede også af med ros og en opfordring til, at kvægproducenterne om at blive ved med at udvikle sig.

-Vi har en produktion, vi med rette er stolte af i dag. Dansk kvægbrug er i verdensklasse, når det gælder dyrevelfærd, medicinforbrug og bæredygtig produktion. Vi producerer mælk og kød, som er byggesten i en sund ernæring. Og som er efterspurgt i hele verden. Den position skal vi fastholde. Vi skal sammen udvikle vores erhverv, turde flytte os, sætte os selv i spil, sagde Christian Lund

Seneste nyt fra lf.dk