Stort erhvervsfremstød: Bæredygtige danske løsninger skal udbredes i Latinamerika

Dansk fødevareproduktion er blandt de bedste i verden, når det kommer til bæredygtig og ressourceeffektiv produktion. Den viden og teknologi promoverer Landbrug & Fødevarer de næste to dage i Argentina, sammen med blandt andre H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsen.

Erhvervsfremstødet i Argentina bliver en smule anderledes end normalt. Argentina har nemlig allerede en stor og anerkendt landbrugssektor, og det betyder, at besøget ikke hovedsageligt kommer til at handle om at øge eksporten af danske fødevarer. I stedet bliver der særligt fokus på blandt andet dansk landbrugsteknologi, dyrefoder og ekspertise, der kan gøre den argentinske landbrugsproduktion mere bæredygtig.

Den danske fødevareklynge har gennem de seneste 5 år i stigende grad fået øjnene op for potentialet i Latinamerika. Det gælder især lande som Argentina, Brasilien, Chile, Colombia og Mexico. Landene er alle defineret ved at være vækstmarkeder med en stor og voksende landbrugs- og fødevareproduktion.

”Den danske fødevareklynge hører til blandt verdens mest ressourceeffektive og bæredygtige. Det kalder på stor respekt ude i verden og giver os en oplagt mulighed for at spille ind med konkrete løsninger i forhold til FN’s verdensmål. Samtidig åbner det for kommercielle muligheder i blandt andet en række latinamerikanske lande, som har en stor landbrugs- og fødevareproduktion,” fortæller Flemming Nør-Pedersen, der er direktør i Landbrug & Fødevarer.

Listen over, hvad de latinamerikanske lande er interesserede i, er lang.

Der er blandt andet stor efterspørgsel efter danske producenter af naturlige ingredienser og enzymer, som kan optimere foderomsætningen i dyreproduktionen eller bidrage til en længere holdbarhed af en række fødevarer. Derudover efterspørger man især udstyr til kvalitetskontrol af fødevareproduktionen og løsninger, som kan sikre, at rester fra produktionen på eksempelvis slagterier, i stedet for at gå til spilde som affald, omsættes til dyrefoder.

Hos virksomheden Chr. Hansen har man haft kontor i Argentina siden 1964. Her har man også mærket, at argentinerne er blevet mere interesserede i dansk teknologi inden for ressourceeffektive løsninger.

”Vi har serviceret den argentinske fødevareindustri i over 50 år, og vi kan mærke den stigende interesse for naturlighed og bæredygtige løsninger,” fortæller Sten Estrup, regionsdirektør for Latinamerika i Chr. Hansen.

”For fødevareproducenterne er det vigtigt at øge deres udbytte, nedbringe spild og undgå konserveringsmidler og i stedet bruge naturlige produkter for at sikre en lang holdbarhed. Det kan vores gode bakterier hjælpe med. Andre løsninger fokuserer på at producere mere med mindre – for eksempel at få mere ost ud af hver liter mælk.”

Den stigende argentinske interesse for bæredygtige løsninger, kan også mærkes hos virksomheden FOSS.

”Argentina er et vigtigt vækstmarked for FOSS, og vores analyseløsninger bliver i stadig stigende grad brugt til at sikre fødevarekvalitet og optimere fødevareproduktion gennem mere effektiv og bæredygtig brug af Argentinas fødevareressourcer,” fortæller adm. direktør Kim Vejlby Hansen.

Statsbesøget i Argentina er en del af en række af tre markedsfremstød i Latinamerika. I sidste uge gennemførte Landbrug & Fødevarer et markedsfremstød til Chile i samarbejde med den danske ambassade, og senere denne uge går turen til Brasilien i et samarbejde med blandt andet Eksportkreditfonden.

Følgende virksomheder og organisationer deltager i de tre markedsfremstød i Latinamerika: Andritz Feed & Biofuel, Arla Foods Ingredients, BIC Electric, Brødrene Hartmann, Danfoss, EKF, Food Nation, Foss, Haarslev Group Holding, Haldor Topsøe, IFU, JESMA, JH Agro, JIMCO, Latam Foods Holding, Linco Food Systems, Lind Jensens Maskinfabrik, Novozymes, Palsgaard, Skov.


Seneste nyt fra lf.dk