Dansk griseproduktion savner perspektiv i hårde antibiotikakrav

Det er voldsomme og potentielt skadelige krav til reduktion af forbruget af antibiotika, som fødevareministeren lægger op til i samme periode som erhvervet helt skal udfase zink. I værste fald kan landmænd blive pressede til at fravælge behandling af syge dyr, for ikke at blive straffet af myndighederne.

Det mener Christian Fink Hansen, sektordirektør i SEGES Svineproduktion om de krav til producenterne, som er offentliggjort torsdag.

 

- Jeg glæder mig over, at ministeren anerkender, at vi allerede har nået store resultater i dansk griseproduktion, for vi bliver nødt til at have perspektivet på plads: Når vi ser på de lande, der har en stor griseproduktion, så ved vi jo, at Danmark er blandt de bedste til at forebygge sygdomme og have et lavt forbrug af antibiotika, siger Christian Fink Hansen, og fortsætter:

 

- At vi skal reducere så meget yderligere på antibiotika – når zink også skal udfases fuldstændigt i samme periode – er helt vildt og en ekstremt stor opgave. Et meget ambitiøst mål havde været at fastholde vores lave forbrug af antibiotika, når vi nu også skal udfase zink.

 

Christian Fink Hansen undrer sig over, at der fortsat sættes mål for forbruget opgjort i totalkilo.

 

- Det giver slet ingen mening. Der er ikke en lige linje mellem folkesundheden og totalkiloforbruget af antibiotika. Det handler nemlig ikke kun om forbrug, men om at fravælge og udfase de typer antibiotika, som er kritisk vigtige til behandlingen af mennesker. Det har vi netop gjort i Danmark. Det ved ministeren forhåbentlig og formentlig også godt. Vi hørte ham så sent som i tirsdags give udtryk for, at vi skal se på andre opgørelsesmetoder, siger Christian Fink Hansen.

 

Han fremhæver, at det er helt afgørende, at dansk griseproduktion bliver målt på et rimeligt grundlag, og hvis man skal vurdere sundheden hos grisene og landmændenes indsats og udvikling, så bliver man nødt til at se på forbruget per gris. Ellers siger tallet mere om udsving i produktionsstørrelsen, end det siger noget om antibiotikaforbruget.

 

- Og vi skal ikke bare tale gram per gris, men doser per gris, for antibiotikatyperne vejer noget forskelligt, og det kan være bedre for grisene og for folkesundheden, at vi anvender typer, hvor en dosis vejer mere, men hvor der er tale om en type antibiotika, der ikke er kritisk vigtig i forhold til behandling af mennesker og forebyggelse af resistens.

 

- Hvis man ikke tager højde for vægtforskelle på de forskellige antibiotikatyper får man dermed heller ikke et retvisende billede af, hvor meget dygtigere landmændene bliver. Når antibiotikatyperne vejer noget forskelligt, er det altså mere relevant og retvisende at se på forbruget i doser frem for kilo, lyder vurderingen fra Christian Fink Hansen.


Seneste nyt fra lf.dk