L&F ser med bekymring på stigende arveafgift

Flere danske landmænd bliver ældre, og inden for de næste 10 år vil mellem 12.000-14.000 landbrugsbedrifter have behov for et ejerskifte. Derfor bekymrer det L&F, at regeringen vil hæve arveafgiften - også kaldet generationsskifteskatten.

Gennemsnitsalderen for danske landmænd er steget i løbet af de seneste 10 år, og i dag er en gennemsnitlig dansk landmand over 56 år. Det skaber et naturligt behov for gennemførelsen af et generationsskifte, viser en ny rapport fra landbrugets videnscenter SEGES.

Derfor bekymrer det Landbrug og Fødevarer, at regeringen har varslet en stigning i generationsskifteskatten. Den stigning vil nemlig med stor sandsynlighed påvirke antallet af generationsskifter i landbruget til at blive endnu mindre.

- Vi står over for flere tusinde ejerskifte i landbruget de kommende år. Og derfor vækker det selvfølgelig bekymring, at regeringen har tænkt sig at hæve generationsskifteafgiften. Som ung landmand står man i forvejen med et stort finansieringskrav fra banken, før man kan komme ind i erhvervet, og her kan en ekstra afgift blive udfaldsgivende, udtaler Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Han forklarer, at det i forvejen er svært for de ældre landmænd at skulle afsætte deres bedrifter til de yngre generationer, da der er en meget stor kapital forbundet med et generationsskifte.

- Det er klart, at når en ung landmand skal overtage bedriften fra familien, så håber man på, at de kommer videre uden en håbløs gæld. Det er helt afgørende. En større generationsskifteafgift vil lige præcis være med til at forøge den gæld, og det er altid den, der er sværest at håndtere og sværest at forrente. Vi risikerer at gå glip af nødvendige investeringer i fremtidssikring af bedriften eller investeringer i den grønne omstilling bliver ædt op af afgifter, siger Martin Merrild.

Produktionen kan falde

Og det er ikke kun landmændene, der vil påvirkes af en stigning i arveafgiften.

- Hvis ikke bedrifterne bliver handlet, bliver de ældre generation på gårdene, og så falder produktionen. Der skal en ny generation til for at sikre, at der sker investeringer og likviditetsfremgang. En høj produktion giver job og valutaindtjening til landet. Det er vigtigt, at vi har en produktion, der kan eksporteres, fastslår formanden.

Ifølge Martin Merrild kommer det store behov for generationsskifte efter, at det over en årrække har ligget uændret på omkring 10-20%, som følge af hele finanskrisen og den opstramning, der skete, hvor det blev svært for landmændene at skaffe finansiering.

For yderligere spørgsmål, kontakt pressetelefonen på 33394520.

Seneste nyt fra lf.dk