Det er især træets udtryk, et ensartet/symmetrisk udseende, som betyder noget for danskerne, når de skal vælge juletræ (Foto: L&F)

Danskerne vil have symmetriske juletræer

Jagten på det perfekte, symmetriske juletræ fylder mere i år end sidste år. Det viser en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer. Her svarer over hele 55 pct. af danskerne, at juletræets symmetriske udsende er vigtigt, når de skal vælge juletræ. Det er signifikant flere end sidste år, hvor kun 38 pct. svarede det samme.

Symmetri står øverst på danskernes ønskesedler i år. I hvert fald når det gælder juletræet. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Norstat for Landbrug & Fødevarer. 

I undersøgelsen svarer 55 procent af danskerne, at juletræets symmetriske udsende er vigtigt, når de skal vælge det juletræ, der skal pynte hjemme i stuen. Det er signifikant flere end sidste år, hvor kun 38 procent svarede, at træets symmetriske udtryk var vigtigt. Og det bringer ’symmetrisk udsende’ øverst på listen over, hvad der er vigtigt for danskerne, når de skal købe juletræ. 

”Vi ser en ret stor stigning i år i antallet af danskerne, der gerne vil have et flot symmetrisk juletræ, når vi sammenligner med sidste år. Corona krisen har allerede ændret meget i vores adfærd, herunder at vores hjem er blevet vigtigere end nogensinde før. Det er derfor nærliggende at tro, at Corona også påvirker vores jul på andre måder end at vi måske er færre samlet end normalt. Vi vil især i år gerne have en dejlig perfekt juleaften, når nu verden udenfor hoveddøren kan føles usikker,” siger Per Vesterbæk, analysechef i L&F. 

Danskerne finder juletræet lokalt 

Når jagten sætter ind efter det perfekte symmetriske juletræ, besøger danskerne ofte en lokal producent. Faktisk køber hele 65 procent af danskerne deres juletræ hos en lokal producent i år ifølge undersøgelsen – og heraf vælger lidt under halvdelen af fælde træet selv. 

Hos juletræsforhandleren Floejstrupgaard uden for Aarhus kan man godt mærke, at julen og det rette juletræ er vigtigere for danskerne i år: 

”Hos os har vi tydeligt kunne mærke en stigning i efterspørgslen på juletræer fra danskerne. Langt flere danskere har været forbi for at købe juletræer i år, end de plejer – og mange er også kommet meget tidligere. Om det er på grund af corona, ved jeg ikke, men man kunne da godt forestille sig, at det skyldes at folk arbejder mere hjemme og derfor har brug for lidt ekstra hygge”, siger Floejstrupgaards gårdejer Morten Sejersen.  

Du kan læse mere om undersøgelsen her (PDF).

Se også flere undersøgelser om danskernes jul og juletraditioner.

Find et juletræ lokalt

Seneste nyt fra lf.dk