(Foto: L&F)

Økologi på julebordet: Danskerne handler økologisk julemad

En ny undersøgelse viser, at 70 procent af danskerne køber økologiske fødevarer, når de skal handle ind til julebordet.

Julen står for døren, og for mange bliver madindtaget i juledagene økologisk. En ny undersøgelse foretaget af Norstat for Landbrug & Fødevarer viser, at økologien i stor grad finder vej til danskernes juleborde. 

Undersøgelsen viser, at 70 procent af danskerne køber en eller flere økologiske fødevarer, når de handler ind til julemaden. 

Det er første gang, at undersøgelsen er lavet, og økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen, betegner resultaterne som glædelige. 

”Vi er glade for at se, at danskerne i højtiden tager det store danske udbud af økologiske fødevarer til sig,” siger hun og uddyber: 

”Salget af økologiske fødevarer har været stigende lige siden 2003, og det er derfor også naturligt, at økologien i stor stil rykker ind på de danske juleborde. Vi kan se i undersøgelsen, at danskerne kræser for maden i julen, da mange køber økologiske basisvarer som mælk, æg og grøntsager, mens der også bliver handlet økologisk kød i form af and og flæskesteg.”

Undersøgelsen, hvis resultater kan nærstuderes nedenfor, viser blandt andet, at knap hver tredje dansker (31 procent) vælger økologiske kartofler, mens rødkål – som kan karakteriseres som en typisk julespise – i 23 procent af tilfældene købes økologisk. Også andelen af danskere som køber økologisk kød, er forholdsvis høj: 20 procent køber økologisk and og 17 procent køber økologisk flæskesteg.

Blandt mejeriprodukterne er der ligeledes store økologiske andele, hvor især fløden har en højere økologisk andel i julen end i hverdagen. Knap en fjerdedel af danskere, som køber fløde til jul, køber den økologiske version.

I undersøgelsen blev der også spurgt ind til danskernes indkøb af juletræ. Knap halvdelen (48 procent) af de, som planlægger at købe et eller flere juletræer i år, har besluttet, at de vil købe et konventionelt juletræ. 12 procent vil købe et økologisk juletræ og 11 procent vil både købe konventionelle og økologiske juletræer. Det er således potentielt 23 procent af danskerne som planlægger at anskaffe sig et økologisk juletræ. Undersøgelsen viste også, at når danskerne handler julens søde sager, sker det sjældent økologisk: Blot to procent køber økologisk, når de handler slik og chokolade. 

Du kan læse mere om undersøgelsen her (PDF).

 

Seneste nyt fra lf.dk