DM i Fagene 2020Skoleelever fik danske klimaløsninger til Nigeria, USA og Kina
Hvordan kan danske, klimaeffektive løsninger bruges i andre lande og bidrage til at mindske den globale klimabelastning? Det skulle 220 skoleelever svare på til landsmesterskaberne i DM i Fagene.
Kan dansk kartoffelmel erstatte mælkeprotein i Kina? Og kan valle fra dansk mælkeproduktion bruges som proteinkilde i Nigeria?
Til landsmesterskaberne for hold i DM i Fagene, som foreningen Danske Skoleelever står bag, fik 220 skoleelever til opgave at præsentere Arla eller KMC for nøglepersoner i Kina, Nigeria eller USA. Målet var at komme med bud på, hvordan virksomhedens produkt eller teknologi kan gavne det valgte land og samtidig mindske dets klimabelastning.
Holdopgaven der var stillet af Landbrug & Fødevarer, lå i forlængelse af opgaven i de indledende runder, hvor eleverne skulle komme med deres bud på, hvordan landmand Jonas Würtz Midtgård, der har en griseproduktion, kan producere mere klimavenligt.
De 45 bedste hold fra skoler over hele landet var inviteret til landsmesterskaberne i DM i Fagene på Dokk1 i Aarhus, hvor Ida Binderup, projektleder i Landbrug & Fødevarer, skole, præsenterede finaleopgaven.
-Tak, fordi i hjalp Jonas og andre danske landmænd med jeres forslag til, hvordan de kan producere mere klimavenligt. Vi har en ambitiøs vision om at blive klimaneutrale i 2050, men vi kan ikke nå den vision selv. Vi har brug for, at de dygtigste og mest kreative af jer, har lyst til at hjælpe os med at komme helt i mål, sagde Ida Binderup til de 220 elever fra 7, 8 og 9 klasse, der skulle konkurrere i holdopgaven.
Seks af de elever var samlet i holdet Panda-Plyserne fra Skolen i Midten ved Hedensted. De valgte at repræsentere Arla i Nigeria, hvor valle fra dansk mælk skal bruges til modermælkserstatning og være med til at reducere spædbørnsdødeligheden.
-Børnedødeligheden i Nigeria er meget høj. Ved at bruge valle til modermælkserstatning kan vi give børnene energi, så de ikke dør. Jeg har altid interesseret mig for landbrugs- og fødevareproduktion, så det er fedt endelig at kunne bruge sin viden i den virkelige verden, siger Cecilie Eggersen fra Panda-Plyserne.
Hendes holdkammerat Tristan Schmidt supplerer:
-Det har været interessant, fordi vi har lært en masse om valle. Blandt andet at vi i Danmark er førende på den teknologi. Der fik jeg lige den der fædrelandsfølelse.
Vinderne af holdmesterskabet i DM i Fagene blev dog ikke Skolen i Midten, men holdet Profeterne fra Josefs fra Trekronerskolen, Sankt Josef i Roskilde.