Martin Merrild: Tak for otte års god debat

I otte år har debatten flydt livligt og i bedste højskoletradition på Martins Merrild Facebook-profil hos Landbrug & Fødevarer. Hans sidste dag som formand blev også den mest groteske, han har oplevet i sit landmandsliv.

Martin Merrild forlod posten som formand for L&F sidste onsdag. Samme dag som regeringen meldte ud, at alle mink – syge som raske – skal slås ned.

Vi fangede ex-formanden til et sidste Facebook-opslag.

Kan du sætte et par ord på den seneste uge?

Onsdag er den mest groteske dag, jeg har oplevet. Vi fik afviklet vores delegeretmøde, men fik så den værste regeringsbeslutning, der har ramt dansk landbrug nogensinde. Vi har aldrig oplevet noget så gennemgribende og ødelæggende, og så ved et dekret. Jeg tænker meget på de familier, regeringen holder som gidsler i det her vanvid. Der er ingen tillid, ingen lov og ingen garanti for fuld erstatning. Og når der tilmed bliver sået tvivl om det faglige grundlag, så er det da det mest urimelige, jeg har oplevet, at man efterlader avlerne med beslutningen om, hvad de nu skal stille op. Det har jeg brugt den senest uge på at fordøje.

Hvordan er det at give stafetten videre til en ny formand under de omstændigheder?

Det er en stor glæde for mig, at vi får et reelt generationsskifte. L&F får en formand, der på en gang er en aktiv og supermoderne landmand, men som også er dybt funderet i de stærke, klassiske værdier i landbokulturen. Det er det ideelle udgangspunkt og det sender et godt signal til medlemmer og samfund. Omstændighederne er ekstraordinære, men sådan er det nu, og Søren er mand for at håndtere dem.

Hvad skal der ske nu for Martin Merrild?

Jeg er i fuld gang med at være landmand, og har lige fået nye kyllinger ind. Selvfølgelig vil jeg savne jobbet, men jeg er bestemt ikke skræmt af at stoppe, og nyder allerede helt vildt at kunne lade telefonen ligge. Jeg ser virkelig frem til at have mere tid til at dyrke familie og venner, og have tid til at være aktiv i lokalsamfundet.

Hvordan ser du landbrugets situation lige nu?

Corona rammer selvfølgelig, men vi har før vist, hvor robuste vi er. Det så vi senest under finanskrisen. Vi har været gode til at udvikle os, og har et mere moderne landbrug end mange andre steder. Får vi fair vilkår fremover, så står vi rigtig godt, men politikerne kan hurtigt ødelægge uendeligt meget med urimelige krav. Så kan det hurtigt gå den forkerte vej for landbruget og landdistrikterne.

Hvad er dine sidste ord på din L&F-Facebook?

Tak for otte års god debat om Danmarks vigtigste og bedste erhverv. Nu overgår siden til Søren Søndergaard, og jeg håber, debatten bliver lige så ivrig. Jeg glæder mig til at komme ud og sige tak for kampen ansigt til ansigt, når vi forhåbentlig snart har fået has på corona.

 

 

 

 

 

 

Seneste nyt fra lf.dk