Foto: Erik Fog

Øko-årsmøde sætter fokus på udviklingen af dansk protein

Årsmødet i Landbrug & Fødevarers Økologisektion bliver afholdt torsdag den 22. oktober på Asmildkloster Landbrugsskole. Omdrejningspunktet er i år udviklingen af danske proteiner.

Danske landmænd har alle dage været omstillingsparate. I disse år ses denne evne blandt andet i den igangværende udvikling af fødevareproduktionen, som skal gavne både klima og miljø.

Denne omstillingsevne bliver også italesat på årsmødet i Landbrug & Fødevarers Økologisektion, der bliver afholdt torsdag den 22. oktober på Asmildkloster Landbrugsskole. Fokus for årsmødet er således udviklingen af økologiske grønne proteiner fra Danmark. 

”Af mange gode grunde skal vi være meget mere selvforsynende med proteiner.  Soja har en rigtig god sammensætning af aminosyrer, men det vil gavne klimaet og vores forsyningssikkerhed, hvis vi kan begrænse importen af soja af lande langt væk. Der er allerede en udvikling i gang, og udvinding af græsprotein er én af nøglerne til fremtiden,” forklarer Hans Erik Jørgensen, der er formand for økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.

Hans Erik Jørgensen
Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen i Landbrug & Fødevarer. Foto: Jesper Truelsen

Udviklingen af græsprotein bliver foldet ud på årsmødet gennem oplæg fra nogle af de førende inden for området, heriblandt Vagn Hundebøll fra BioRefine Denmark og Steen Bitsch fra Vestjyllands Andel, der vil fortælle om perspektiverne for produktion af græsprotein på gårdniveau.

Også dyrkning af økologiske proteiner til det voksende marked for plantebaserede fødevarer vil komme under lup. Ulrich Kern-Hansen fra Organic Plant Protein og Inger Bertelsen fra SEGES Økologi Innovation vil fortælle om, hvordan man kommer godt fra start med at dyrke proteiner, der kan indgå i produkter til det voksende forbrugersegment, der foretrækker plantebaseret produkter.

Økologisektionen arbejder i øjeblikket på en ny strategi for de kommende år og forventer at definere mål for, hvordan brugen af dansk producerede protein skal stige i fremtiden.

”I Økologisektionen vil vi gerne arbejde for, at vi som økologer bruger mere dansk eller EU-produceret proteinfoder og udfaser brugen af ikke europæiske soja. Der skal lyde en stor ros til de landmænd og virksomheder, der allerede er i gang eller er ved at starte op med græsprotein. De gør en stor forskel, og det er mit håb, at mange flere vil følge trop,” lyder det fra Hans Erik Jørgensen.

På årsmødet vil prisen for ”Årets Øko-elev” også blive uddelt for anden gang. Læs mere om prisen her, mens der til mødet også vil være valg til økologernes bestyrelse.

Grundet corona-virus er antallet af deltagere, der er fysisk til stede på årsmødet, begrænset, men alle kan opleve årsmødet via dette link, hvor årsmødet live-streames.

Seneste nyt fra lf.dk