Tæt på landbrugetÅbent Landbrug 2020 når flere end før - trods corona
Siden Landbrug & Fødevarer i 1995 lancerede det, der dengang hed ”Grøn Søndag”, har over 1,25 millioner danskere oplevet det landbrug, færre og færre har kontakt til i det daglige. Sidste år var lige knap 85.000 danskere på besøg i stalde og marker under Åbent Landbrug. I år bliver det anderledes, men der er stadig rig mulighed for at finde ud af, hvor maden kommer fra.
Siden 1995 har danske landmænd åbnet stalddørene for en event, der allerede de første år trak 20.000 nysgerrige danskere ud på landet, og senere har tangeret 100.000 - og endda derover. Men i år bliver det af gode grunde anderledes, for coronavirusen har medført forsamlingsforbud, der vanskeliggør en event, der normalt i gennemsnit trækker 1500 danskere ud på hver værtsgård.
For ikke at risikere at stå med en kæmpe aflysning i september, udarbejdedes en plan B - dog uden at opgive det fysiske besøg - for det er afgørende for, at danskerne får mulighed for at se hvor maden kommer fra.
Løsningen var en specialdesignede bookingportal, der giver danskerne mulighed for at finde én af de 160 gårde, der holder åbent for tre familier per gård. De fleste produktionsgrene er repræsenteret, ligesom forholdet øko/konventionel produktion svarer til forholdet på landsplan. Det bliver ganske givet et mindre ÅL end det plejer, men til gengæld får gæsterne en unik mulighed for at få en én-til-én-oplevelse med landmanden.
Gårdbesøg - nu fra sofaen
Der er få erhverv, der opfattes som mere håndgribelige end landbruget, men det betyder jo ikke at kommunikationen ikke kan være digital. Årets nyhed er i den forstand en række film, om erhvervets forskellige produkter/produktionsgrene, der portrætterer både landmænd og produktion. Der er således både film om vores mest gængse produktioner, fx.mælk og gris, men danskerne får også mulighed for at snuse til erhvervets nicheproduktioner, herunder bl.a. vin og quinoa.
Ambitionen er, at Åbent Landbrug ikke længere skal ses som en éngangsevent, der popper op engang om året og så ligger stille. Det er noget man skal kunne opleve hjemmefra, når som helst. Digitaliseringen gør også, at flere danskere kan komme i kontakt med og se landbruget som det er - allerede få dage efter lanceringen har titusindvis været forbi siden og set film, booket besøg og interageret med erhvervet. Forhåbningen er dog stadig, at landmændene på sædvanlig vis kan slå stalddørene op i 2021.
Du kan læse meget mere om eventen, booke en tid til gårdbesøg eller lære dig mere om erhvervet her.