Restaurant Alouette vinder prisen for årets bedste ret med fisk og skaldyr

Fire kokke fra prominente restauranter har været med i opløbet om at blive den første vinder nogensinde af ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr’. Her til aften blev spændingen endelig udløst, da Nick Curtin fra restaurant Alouette på Islands Brygge blev udråbt til vinderen af den nye ærefulde pris.

Der var hård kamp mellem nogle af Danmarks bedste og dygtigste kokke om at blive den første vinder af prisen ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr’. De fire nominerede kokke havde præsenteret juryen for hver deres bud på en nyskabende ret med fisk og skaldyr, som alle havde det til fælles, at der blev eksperimenteret med nye smagssammensætninger med enten blæksprutte eller havtaske i centrum. Her til aften blev konkurrencen endelig afgjort, da spiseguiden White Guide – sammen med Landbrug & Fødevarer - havde inviteret Danmarks gastronomiske scene til deres årlige prisuddeling. Årets vinder af Landbrug & Fødevarers nye pris blev restaurant Alouette på Islands Brygge med Nick Curtin i spidsen.

Til klapsalver rundt om i hele salen og omringet af deres kollegaer modtog den stolte vinder ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2021’ og vinderchecken på 20.000 kroner, som blev overrakt af Kenn Skau Fischer, Administrerende Direktør for Danmarks Fiskeriforening.

- Jeg er enormt stolt over at have vundet den her pris – på mine egne vegne og på vegne af mine dygtige kollegaer hos Alouette. Det er helt fantastisk at være den første til at vinde ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr’. Det har været en kæmpe ære at få lov til arbejde med fisk og give vores bud på en ret, der udtrykker vores restaurant så godt, sagde den stolte vinder Nick Curtin, køkkenchef hos Alouette,

Alt godt fra havet
Selvom feltet var utrolig stærkt, gjorde Nick Curtins vinderret sig alligevel bemærket hos den imponerede jury. De beskriver retten, som bestod af grillet havtaske fra Kattegat med pighvarsauce og citrongræsolie fra Tøftegaard, som en stor sanselig oplevelse.

Derfor var juryen heller ikke tvivl om, at Alouette var den helt rette vinder af prisen ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr’.

- Less is more. Det viser Restaurant Alouette med deres ret på havtaske, der præsenterer sig simpelt på tallerkenen. Teknikken der ligger bag retten er dog langt fra simpel. Der er lagt utrolig meget håndværk i Alouettes bud på havtaske, der både er blevet stegt, røget, grillet og glaseret. Dertil kommer saucen, der smukt forener unikke råvarer og løfter smagsoplevelsen. Derfor vinder restaurant Alouette ’Årets Ret med Fisk 2021’, lyder begrundelsen fra hele juryen.

Skal skabe større fokus på fisk og skaldyr
’Årets Ret Med Fisk og Skaldyr’ afholdes for første gang af Landbrug & Fødevarer og støttes af Danmarks Fiskeriforening PO og Partnerskabet for fisk og skaldyr. Konkurrencen skal inspirere danskerne til at spise mere fisk ved at vise, hvordan man kan lave nye og smagfulde retter med fisk og skaldyr. For netop mange kokke repræsenterer fisk og skaldyr et kæmpe væld af muligheder for at skabe unikke smagsoplevelser med mange forskellige arter. Netop diversiteten af arter har der også været fokus på i årets konkurrence, hvor alle de fire nominerede har tænkt ud af boksen og brugt nogle af havets mange arter på nye måder til at skabe anderledes smagsoplevelser. Det er noget, der glæder direktøren for Danmarks Fiskeriforening:

- Jeg er rigtig glad for den nye konkurrence ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr´. Der har været en udvikling i branchen, hvor kokkene mere og mere gerne vil arbejde med fisk og skaldyr. Det er super spændende at få kendskab til flere forskellige arter inden for fisk og skaldyr både inden for kokkeverdenen, men også i de private hjem. Konkurrencen skal også være med til at få danskerne til at spise mere fisk i deres hverdag, siger Kenn Skau Fischer.

’Årets Ret med Fisk og Skaldyr’ er dog ikke den eneste pris, som er blevet uddelt her til aften. På tiende år blev vinderen af ´Årets Ret med Gris’ kåret. Her blev det restaurant Palægade i København som løb med sejren. Deres ret var en nyfortolkning af brændende kærlighed.

De øvrige nominerede til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2021 var:

  • Alimentum, Aalborg
  • Ancestrale, København V
  • Fasangaarden, Frederiksberg

FAKTA
Om ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2021’:
Prisen uddeles af Landbrug & Fødevarer. Vinderen findes ved juryvotering efter, at juryen har besøgt de fire nominerede restauranter og kokke og smagt deres konkurrenceret med fisk og skaldyr.

De 5 jurymedlemmer er:

  • Svend Rasmussen (Tv-vært, kok og madanmelder TV2)
  • Helle Brønnum Carlsen (forfatter, madanmelder Whiteguide, Børsen & Politiken)
  • Mikkel Maarbjerg (forfatter, kok og direktør i Maarbjerg & Kirk)
  • Daniel McBurnie, (køkkenchef og sidste års vinder)
  • Thomas Herman, (kok, forfatter, TV-vært)
  • Anders Nicolajsen (L&Fs Markedskonsulent for Gastronomi & Foodservice)

Kontakt
Kontakt L&F’s pressetelefon på 3339 4520, for yderligere oplysninger og kontakt til dommerne og de deltagende restauranter.


Seneste nyt fra lf.dk