Restaurant Palægade vinder prisen for årets bedste ret med gris

Fem kokke fra prominente restauranter over hele landet har været med i opløbet om at vinde prisen ’Årets Ret med Gris 2021’. Her til aften blev spændingen endelig udløst, da Lukas Jensen og Rune Bjerre fra restaurant Palægade i København blev udråbt som vinder af den prestigefyldte pris. Deres vinderret med gris tog udgangspunkt i deres egen version af brændende kærlighed, og det var en stor smagsoplevelse, mener juryen.

Det var en hård kamp mellem nogle af landets bedste restauranter i kampen om at vinde prisen ’Årets Ret med Gris 2021’. De fem nominerede kokke har hver præsenteret juryen for deres bud på en nyskabende ret med gris, hvor der er blevet eksperimenteret med både nye smagskombinationer og nye udskæringer af grisen. Her til aften blev konkurrencen endelig afgjort, da spiseguiden White Guide – sammen med Landbrug & Fødevarer - havde inviteret Danmarks gastronomiske scene til deres årlige prisuddeling. Årets vinder af Landbrug & Fødevarers fornemme pris ’Årets Ret med Gris’ blev restaurant Palægade fra København med køkkencheferne Lukas Jensen og Rune Bjerre i spidsen.

Til klapsalver rundt om i hele salen og omringet af deres kollegaer modtog de to stolte vindere ’Årets Ret med Gris 2021’ og vinderchecken på 30.000 kroner, som blev overrakt af Mette Gammichia, chef for Handel og Marked i Landbrug & Fødevarer.

Konkurrencen om ´Årets Ret med Gris´ er den første konkurrence, Lukas Jensen og Rune Bjerre har deltaget i, og derfor havde de heller ikke forventet at vinde:

- Vi er utrolig overrasket over, at vi har vundet. Vi var blevet enige om, at vi var underdogs, da der er nogle ekstremt dygtige kokke, der også var nomineret til prisen. Det er superfedt, at have vundet denne her pris, og det betyder enormt meget for os og for vores restaurant, sagde en stolt Rune Bjerre, køkkenchef hos restaurant Palægade.

Et kæmpe smagsunivers
Palægades version af brændende kærlighed er ikke blot en tilfældig ret. Hele retten er bygget op omkring restaurantens historie, der er blevet genopbygget efter at være blevet brændt ned i foråret 2020. Med deltagelsen i Årets Ret med Gris 2021, har ambitionen været at vise, at restauranten er tilbage i absolut topform, og med deres brændende kærlighed har de for alvor fået cementeret dette.

Selvom feltet i år har været utrolig stærkt, gjorde Lukas Jensen og Rune Bjerres vinderret sig særligt bemærket hos den imponerede jury. De beskriver retten, som bestod af et grillet bryst med dertilhørende trompetsvampe, rødbeder og røbedemarengs, som ’en stor smagsoplevelse’.

- Palægades brændende kærlighed er et stilstudie i historiefortælling og velsmag. Grisen får lov til at skinne igennem på tallerkenen ved at indgå i flere elementer, og kombinationen med semitørrede rødbeder, rødbedelage, rødbedemarengs, trompetsvampe syltede løg er en genistreg. Juryen har brændende kærlighed til saucen på stegte griseben og røget spæk, og det er derfor det samlede helhedsindtryk, der gør, at Restaurant Palægade vinder Årets Ret med Gris 2021, lyder begrundelsen fra juryen.
I år er der blevet brugt mange forskellige udskæringer af grisen i de nominerede retter, og der har været fokus på at skabe nye smagssammensætninger ved at bruge de mange udskæringer sammen med grøntsager, der skaber en grønnere og mere velsmagende oplevelse.

- Grisens rolle på tallerkenen har udviklet sig. Grisekødets mange udskæringer er blevet til højværdisprodukter, og kokkene er blevet dygtige til at fremelske nye smage med grisekød i grønne retter. Vi ser også i årets konkurrence, hvordan grisekødet bliver brugt til at skabe forskellige smage, der går godt med grønne, sæsonaktuelle råvarer. Det er en vedblivende tendens, og jeg tror, vi kommer til at se meget mere af det her, hvor grisens gigantiske smagsunivers, med over 600 forskellige smagsnuancer, bliver brugt som smagsforstærker i grønne retter, siger Mette Gammichia, chef for Handel og Marked i Landbrug & Fødevarer.

En gastronomisk festdag
’Årets ret med Gris’ afholdes af Landbrug & Fødevarer og støttes af Norma og Frode S. Jacobsens Fond. I år blev vinderne kåret på Axelborg med 300 gæster samlet for at fejre vinderne og de nominerede. Og på trods af at man måtte nytænke konkurrenceformatet sidste år på grund af corona, er der nogle ting som fungerede rigtig godt, og som man har valgt at gentage. Juryen har igen i år rejst rundt og smagt på de fem nomineredes retter med gris i deres egne køkkener for at få den fulde oplevelse i restauranten.

’Årets Ret med Gris’ er dog ikke den eneste pris, som er blevet uddelt her til aften. For første gang nogensinde blev `Årets Ret med Fisk & Skaldyr’ også uddelt. Her blev det restaurant Alouette på Islands Brygge, der løb med prisen for deres velsmagende ret, der bestod af en grillet og røget havtaske fra Kattegat med tang, glaseret med sauce lavet på grillet kylling og pighvarben.

De øvrige nominerede til Årets Ret med Gris 2021 var:

  • Restaurant Domestic, Aarhus
  • Restaurant Fru Larsen, Laurbjerg
  • Restaurant Pasfall, Odense
  • Restaurant Syttende, Sønderborg

FAKTA
Om ’Årets Ret med Gris 2021’:
Prisen uddeles af Landbrug & Fødevarer. Vinderen findes ved juryvotering efter, at juryen har besøgt de fem nominerede restauranter og kokke og smagt deres konkurrenceret med gris.

De 5 jurymedlemmer er:

  • Svend Rasmussen (Tv-vært, kok og madanmelder TV2)
  • Helle Brønnum Carlsen (forfatter, madanmelder Whiteguide, Børsen & Politiken)
  • Mikkel Maarbjerg (forfatter, kok og direktør i Maarbjerg & Kirk)
  • Daniel McBurnie, (køkkenchef og sidste års vinder)
  • Thomas Herman, (kok, forfatter, TV-vært)
  • Anders Nicolajsen (L&Fs Markedskonsulent for Gastronomi & Foodservice)

Kontakt
Kontakt L&F’s pressetelefon på 3339 4520, for yderligere oplysninger og kontakt til dommerne og de deltagende restauranter.


Seneste nyt fra lf.dk