De danske minkavlere får erstatning for deres tab (Foto: Landbrugsmedierne)

De danske minkavlere får erstatning for deres tab

Efter flere måneders venten er en erstatningsaftale for det nu lukkede minkerhverv på plads.

Aftalen betyder, at de danske minkavlere og en række følgeerhverv får erstatning for de tab, som er sket i forbindelse med regeringens beslutning om at lukke minkerhvervet.

Indgrebet skete for at forhindre en corona-mutation blandt mink i at sprede sig. 

Landbrug & Fødevarer har fulgt forhandlingerne tæt i samarbejde med Danske Minkavlere, som efter aftalen har udsendt en pressemeddelelse, der kan læses her.

Formand i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard er tilfreds med, at der nu ligger en aftale, som har bred politisk opbakning. 

- Det har været et langt og uskønt politisk forløb. Ikke en eneste minkavler har ønsket denne her situation. Men jeg er glad for, at der er landet en bred aftale, hvor også en ansvarlige opposition har forhandlet til det sidste. Nu vil vi kigge aftaleteksten grundigt igennem sammen med Kopenhagen Fur, Danske Minkavlere og vores jurister, siger han. 

Aftalen skal nu udmøntes konkret, så det er endnu for tidligt at sige, hvor meget den enkelte minkavler får i erstatning for sine tab. Det vil forhåbentligt blive klart inde for kort tid, så avlerne får vished for fremtiden. 

- I den kommende tid skal vi blive klogere på, hvornår erstatningen udbetales og hvordan den fordeler sig. Der er tale om et meget stort beløb, men vi skal huske, at det blandt andet dækker over en række store investeringer, som minkavlerne har gjort i den tro, at de havde en fremtid for deres erhverv.

Partierne bag aftalen har besluttet, at avlerne får erstatning for deres aktuelle tab og deres fremtidige indtjening. Desuden udbetales der erstatning for de investeringer, der er gjort i stalde, bure og maskiner.  

- Staten lukkede på få timer et stolt og indbringende, dansk erhverv. På den tragiske baggrund er vi tilfredse med, at de danske minkavlerne og deres familier efter alt at dømme får en fornuftig erstatning, præcis som de har krav på ifølge grundloven og paragraf 73 om ekspropriation, siger formand i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard. 

Seneste nyt fra lf.dk