Nye kostråd lægger op til at spise sundt og varieret
(Foto: L&F)
Kostrådene lægger op til at spise sundt og varieret
Med de nye kostråd er klimaet tænkt ind i de officielle kostanbefalinger. Dermed følger kostrådene efter den danske fødevarebranche, som gennem flere år har haft et stærkt fokus på at klimaoptimere produktionen af mad til danskernes spiseborde.
I dag har fødevareminister Rasmus Prehn fremlagt de nye officielle kostråd på et webinar. Kostrådene skal være inspiration til en sund og mere klimavenlig livsstil blandt danskerne. Det er nyt at kostrådene også indtænker klimaaspektet i anbefalingerne, og derfor kan det undre, at der ikke tales mere om at vælge danske produkter, mener adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Lawaetz Arhnung.
- Jeg kunne godt have ønsket mig et stærkere fokus på at vælge dansk i de nye kostråd. Med danske produkter køber forbrugerne fødevarer, hvor bl.a. klimapåvirkning, dyrevelfærd og dyrkningsforhold er i fokus hele vejen fra jord til bord. Det er et råd, som er nemt at følge og som gælder uanset hvilke varegrupper, man foretrækker, siger hun.
Klima har gennem lang tid stået højt på fødevare- og landbrugssektorens dagsorden. I klimapartnerskabet, for fødevare- og landbrugssektoren er der forslag, som vil kunne nedbringe klimaudledningen med 62 pct. sammenlignet med udledningen i 1990. Dermed er landbrug- og fødevaresektoren i fuld gang med arbejdet, som skal sikre et klimaneutralt fødevareerhverv i 2050.
- I Danmark står vi i den unikke situation, at det er lykkedes at skabe en samlet målsætning for erhvervet på tværs af virksomheder og landbrug. Fordi vi har den klare ambitionen, kan vi også sige til forbrugerne, at uanset hvilke danske produkter de foretrækker, så er klima, ansvarlighed og dyrevelfærd tænkt ind i produktionen, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Lawaetz Arhnung.
Grøntsager, linser, kikærter og bønner fylder mere end før
De nye kostråd betyder et goddag til nye fødevarer for mange danskere. Blandt andet opfordrer man til at spise markant flere bælgfrugter som fx linser, kikærter og bønner. Det vil medføre, at mange danske familier skal opdyrke nye vaner, hvis de ønsker at leve efter kostrådene, mener Line Munk Damsgaard, ernæringschef i Landbrug & Fødevarer.
- Det er vigtigt for mig at understrege, at kost og madvaner er en personlig sag og at man kan spise sundt på mange forskellige måder. Hvis målet er, at danskerne skal leve efter kostrådene, så vil langt de fleste skulle ændre deres madvaner markant, siger hun.
Netop madvaner kan være svære at ændre på. En undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Landbrug & Fødevarer viste sidste år, at forbrugerne efterspørger mere viden om de alternative fødevareprodukter.
- Kendskab og ikke mindst smag er afgørende for vores valg at fødevarer. Så vi står med en udfordring, der handler om at skabe lækre retter og øge kendskabet til en række råvarer, som mange danskerne ikke er vant til at bruge, siger Line Munk Damsgaard.
Kød- og mælkeprodukter er stadig en vigtig del af danskernes kost
Selvom det grønne ifølge de nye kostråd skal fylde mere på tallerkenen, skal de animalske fødevarer fortsat være i danskernes kost, siger Line Munk Damsgaard.
- Et af hovedbudskaberne i kostrådene er, at vi skal spise varieret og dermed forskellige fødevarer. Mejeriprodukter og kød er, og har været, en del af den danske madkultur i mange generationer. Det er ganske fornuftigt, for både kød og mejeriprodukter bidrager med vigtige næringsstoffer. Fx bidrager kød med jern, som mange kvinder ikke får nok af. På samme måde rummer mælkeprodukterne, helt essentielle næringsstoffer, som fx calcium, der er svære at få på anden vis. Desuden har mælken et lavt klimaaftryk set i forhold til indholdet af vigtige næringsstoffer.
Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Lawaetz Arhnung er enig i at både de kendte og mindre kendte fødevarer har en fremtid i danskernes køkken. Derfor er målet i hele landbrug- og fødevareerhvervet også ganske klart.
- Fødevareklyngen har generelt et skarpt fokus på at skabe mere klimavenlige produkter inden for alle fødevaregrupper. Derfor kan forbrugerne handle danske fødevarer med god samvittighed, både når det kommer til ernæring og klimahensyn.Vores mission er at tilbyde danskerne sunde fødevarer, der både har en høj kvalitet og et lavt klimaaftryk. Det gælder uanset hvilke produkter, man foretrækker at putte i indkøbskurven, siger hun.
Læs mere om kostrådene på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.altomkost.dk.