Videnskabelig opbakning: Ingen grund til pesticid-bekymring

Miljøstyrelsens faglige vurdering på baggrund af den nye VAP-rapport om grundvandet er helt klar. Der er ikke anledning til ændringer i de aktuelle danske godkendelser af pesticider. Derfor er det ærgerligt at nogle politikere spiller på følelser og skaber uberettiget frygt, skriver viceformand i L&F Thor Gunnar Kofoed i en kommentar.

I onsdags kom den årlige rapport fra varslingssystem for pesticider, bedre kendt som VAP. I VAP tester man om godkendte pesticider kan udvaskes til grundvandet under realistiske feltforhold, præcis som landmændene vil bruge det.

Vi har med VAP et meget stærkt værktøj til at overvåge udviklingen og se, om reguleringen er den rette. Det kan dog blive bedre endnu, og derfor har vi sammen med vandværksforeningen DANVA foreslået staten at tredoble budgettet til 30 mio. kr. om året, så vi kan få etableret flere marker og teste flere stoffer.

Danskerne skal være trygge ved deres drikkevand, og landmændene skal kunne sprøjte med ro i sjælen.

Ro i sjælen kan man også have efter at have læst den nye rapport.

Miljøstyrelsens faglige vurdering er helt klar. Der er ikke anledning til stramninger. Det er rigtigt glædeligt, for det betyder, at der er styr på de undersøgte stoffer.

Miljøstyrelsens konklusion er desværre ikke nok for nogle – hvor klar den end er. Enhedslisten gik straks på sociale medier og krævede straksforbud, og påstod, at ”pesticidlandbruget igen har bidraget til at ødelægge vores drikkevand”.

Det er ærgerligt, at debatten skal føres på et så lavt og ufagligt niveau, hvor man uden blusel spiller på følelser og frygt, og totalt negligerer myndighedernes ekspertise.

Lad os arbejde videre med VAP og investere i at skabe endnu bedre overblik, end vi har i dag.

Og lad os så tage en debat om pesticider og drikkevand baseret på fakta og videnskab.

Seneste nyt fra lf.dk