Nye beregninger viser, at tusindvis af arbejdspladser i landbruget og i følgeerhvervene bringes i fare. (Foto: Landbrugsmedierne)

Tusindvis af arbejdspladser i fare på grund af landbrugsforhandlinger

Regeringens forslag på landbrugsområdet kan koste tusindvis af arbejdspladser i Danmark. Det viser helt nye beregninger fra Landbrug & Fødevarer.

Regeringen har hidtil ikke fremlagt erhvervs- og samfundsøkonomiske konsekvensberegninger af deres forslag. Landbrug & Fødevarer har ud fra de oplysninger, der er givet af myndighederne, beregnet de samlede konsekvenser i seks områder, som omfatter ca. 20 procent af det samlede landbrugsareal. 

- Beregningerne viser, at tusindvis af arbejdspladser i landbruget og i følgeerhvervene bringes i fare. Det er alarmerende, og det stemmer ikke overens med det, regeringen tidligere har sagt; nemlig at deres politik ikke må koste vækst og arbejdspladser, siger formand for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard. 

Han peger på, at de nye beregninger viser, at forslaget vil true grundlaget for 6.000-7.000 job. Der er altså al mulig grund til at antage, det samlede tab vil blive mange gange større, hvis den foreslåede regulering rulles ud i hele landet. 

- Ud fra de data, vi har fået til rådighed nu, har vi kun haft mulighed for at regne på disse seks områder. Men der er intet, som tyder på, at billedet vil være et andet, når man tager resten af landet med. Andelen af landbrug, der bliver konkurstruet stiger voldsomt, og det kommer til at koste vækst og arbejdspladser også uden for det primære landbrug, siger Søren Søndergaard.

Han peger på, at de nye beregninger forstærker behovet for et bredt forlig, hvor der dels findes finansiering til omstillingen og dels at der er behov for en uvildig vurdering af kvælstofkravene.

- Regeringen har været villige til at finde store milliardbeløb til finansiering af klimaindsatserne i andre brancher. Den villighed savner jeg på landbrugsområdet, og det gør det utrolig svært at se, hvordan regeringen vil sikre omstillingen uden at afvikle dansk landbrug. Hvis man som regeringen har store ambitioner på andres vegne, så følger der også et ansvar for finansieringen. Vi er klar til at fortsætte den grønne omstilling, men det skal naturligvis være økonomisk bæredygtigt, siger Søren Søndergaard.

Mere information

Bombe i forhandlinger om landbruget: Nye beregninger ændrer kvælstof-indsats markant (Landbrugsavisen).


Seneste nyt fra lf.dk