Fåreavler-par vinder Familielandbrugets Initiativpris 2021

Landmandsparret Anne Maja Schlæger og Sven Joensen har netop modtaget Familielandbrugets Initiativpris 2021. De modtager prisen for arbejdet med deres fårebesætning og evne til at arbejde med klima, miljø og natur.

Anne Maja Schlæger og Sven Joensen bor på en gård syd-øst for Herning, hvor de siden 2009 har drevet en fårebesætning med i alt 2500 får og lam. Deres arbejde med får, natur og klima gør, at de i år modtager Familielandbrugets Initiativpris.

Initiativprisen tildeles en landmand, som har udmærket sig og gjort ekstraordinære tiltag på sin bedrift.

Sven Joensen blev meget overrasket, da han fik nyheden om, at parret havde vundet Familielandbrugets Initiativpris.

"Det havde jeg ikke set komme. Men jeg er meget beæret, for jeg kan helt sikkert se mig selv i relation til familielandbruget og de værdier, som de har i fokus, blandt andet fællesskabet, nærheden, familien og det gode liv på landet, siger landmand, Sven Joensen."

Utraditionelle metoder

Sammen med sin kone Anne Maja Schlæger driver de en fårebesætning på lowcost-niveau. Det vil sige, at de bruger så få ressourcer som muligt i den daglige drift, hvilket både er til gavn for klima, miljø og pengepungen. Det gør de ved at lade fårene afgræsse 1100 hektar, heriblandt både naturarealer, som enge, overdrev og heder, men også frøgræsmarker og en solcellemark.

Herudover lader de fårene være ude året rundt på den baggrund, at får ses som et særligt hårdført dyr. På den måde sparer de også en ressource i form af en staldløsning.

Det er Familielandbruget, Landbrug & Fødevarer, der hvert år uddeler Initiativprisen i forbindelse med foreningens årsmøde. Om dette års vinder siger Lone Andersen, formand for familielandbruget:

"Anne Maja Schlæger og Sven Joensen har vundet Familielandbrugets Initiativpris, fordi, at de gør noget ret utraditionelt ved den måde, som de driver fåreavl og naturpleje på samtidig med, at de har en rigtig god hverdag og en god økonomi. De har et smittende engagement og er nytænkende, hvorfor de er de helt rigtige kandidater til at vinde prisen."

Næstformand Henrik Bertelsen supplerer:

"Parret er rigtig gode til selv at udvikle systemer til reproduktion og avl. Herudover gør de op med teorien om, at får er dårlige til naturpleje. De er nemlig rigtig gode til at bruge intervaller og systemer, når fårene skal afgræsse naturområderne."

Parret blev offentliggjort som vindere på Familielandbrugets årsmøde mandag d. 11. oktober. Med prisen fulgte en præmie på 10.000 kroner.

Seneste nyt fra lf.dk