Familielandbruget: Alliancer er vigtige

Vi skal tænke i alliancer med alle – også dem, der ikke lige ligner os selv, og vi skal alle sammen bidrage til at sikre Familielandbrugets indflydelse – det er nu, det gælder. Sådan lød det centrale budskab, da Lone Andersen, formand for Familielandbrugssektionen, Landbrug & Fødevarer, fremlagde sin beretning på Familielandbrugets Årsmøde i Vejle.

-2021 har været et voldsomt og skelsættende år. Selvom det stadig gør ondt at tænke på, kommer jeg ikke uden om at nævne minkskandalen, som betød, at vi måtte sige farvel til et stolt og dygtigt erhverv i på en særdeles ubehagelig måde. Det er ikke noget, vi bare lige sådan kommer os over. Men vi kommer videre – for det skal vi jo. Og netop det med at komme videre – komme et nyt sted hen. Det er også et meget centralt tema for os i Familielandbruget.

Sådan indledte Lone Andersen, formand for Familielandbrugssektionen, Landbrug & Fødevarer, sin beretning fra talerstolen i Vingstedcentret, Vejle.

En beretning der kredsede om, hvordan Familielandbruget kan forny sig og arbejde på tværs af generationer.

-Vi skal arbejde os ind i fremtiden – det skal være os, der sætter en retning. Det kræver, at vi er endnu bedre til at arbejde på tværs, at vi ikke er bange for krav, og at vi tør se fremtiden i øjnene og være med til at skabe den. Vi er heldigvis allerede godt i gang i Familielandbruget, sagde Lone Andersen.

Hun nævnte blandt andet Familielandbrugets samarbejde med ”Sikker Trafik” om unge landbrugselevers sikkerhed i trafikken og ”Lad landet leve.”

-Sammen med LandboUngdom og Tænketanken Frej, har vi brugt sommeren på at ruske lidt op i vores organisation. Det arbejde er jeg virkelig stolt af. Jeg er imponeret over den indsats, alle har leveret. Medlemmer, unge mennesker fra Landboungdom og Tænketanken Frej og andre beboere på landet har sammen udtænkt konkrete ideer. Ideer, som aldrig var kommet på bordet, hvis ikke for alliancerne. Det er præcis sådan noget, vi skal have meget mere af, sagde formanden.

I sin beretning kom hun også ind på EU’s landbrugspolitik og udfordringer med biodiversitet, den brede politiske aftale for den grønne omstilling af landbruget, diskussionen om de nye Naturnationalparker og generationsskifte.

-En ung nyuddannet landmand sagde til mig for ikke så længe siden: Hvorfor gør I ikke noget mere for at matche de unge landmænd, der vil købe - med de landmænd, der vil sælge?” Og selvom jeg da i al beskedenhed synes, vi gør noget – så gav det alligevel lidt stof til eftertanke. For den unge kvindes spørgsmål afspejler også en udvikling i samfundet generelt. Og her skal vi være mere vakse. Vi skal tænke i nye baner og hjælpe de nyuddannede med at blive matchet med de landmænd, der står og vil sælge, sagde Lone Andersen, og nævnte herefter de udenlandske kapitalfondes opkøb af dansk landbrugsjord.

-Den danske jord er helt grundlæggende for os alle sammen. Det er bogstaveligt talt det fundament, vi står på som nation, men det er også vores fødevarelager, natur og fælles kulturarv. Derfor er det godt, at regeringen nu nedsætter en arbejdsgruppe, som skal kigge på udenlandsk opkøb af dansk landbrugsjord. Vi har i flere år presset på for at problemstillingen bliver taget alvorligt. Så tak til fødevareministeren for det initiativ.

Beretningen blev afsluttet med en opfordring.

-Der er rigtig mange, der sympatiserer med os i det danske samfund. Vi er en stemme for de mindre landbrug, dem der gør tingene anderledes, skævt eller nyt. Og vi skal sidde med rundt om bordet. Vi skal fortsætte med at rekruttere nye medlemmer. Vi skal sparke dørene ind, og vi skal gøre det tydeligt for endnu flere, hvorfor der er brug for os. Der er et større potentiale. Brug det, udnyt det. Kom med jeres ideer. På den måde kommer vi stærkere ind i fremtiden. Sammen. Der er brug for vores indflydelse, sagde Lone Andersen.

 

Seneste nyt fra lf.dk