Danmark løb med priserne til EMBLA-uddelingen

I alt syv priser skulle overrækkes, da den nordiske madpris EMBLA løb af stablen i Oslo. Danmark snuppede tre af dem.

Efter sidste års corona-aflyste show vendte madprisen EMBLA tilbage i mandags, da Oslo åbnede dørene til årets prisuddeling, der hylder det nordiske køkken. Her dystede otte nordiske lande om syv priser. De danske kandidater løb med intet mindre end tre af dem.

”Det er en flot præstation af vores kandidater, at de hiver tre ud af syv mulige trofæer med hjem til Danmark. Niveauet blandt de nordiske kandidater er tårnhøjt, og flere lande er kommet med i feltet, siden EMBLA blev etableret, så konkurrencen er hård. Det siger noget om den kvalitet og identitet, den danske madkultur besidder. Det kan vi godt tillade os at være stolte af herhjemme,” siger Mette Jasper Gammicchia, der er chef for Marked & Ernæring i L&F og har deltaget i arbejdet med EMBLA siden prisens stiftelse.

De tre danske vindere

Nordisk råvareproducent: Frederiksdal Kirsebærvin
Frederiksdal Kirsebærvin fremstiller sin drik på helt særlig vis, da vinen produceres efter samme principper som druevin. Den lollandske vinproducent har nu snuppet prisen som Nordisk råvareproducent. Juryen lagde særligt vægt på forretningens bæredygtige produktion og ikke mindst den helt unikke måde, kirsebærvinen kommer til verden på. En kirsebærvin, der efterspørges hos Europas mest prestigefyldte restauranter.

Nordisk madkommunikatør: Det Grønne Museum
Mad skal ikke blot spises. Det skal også formidles. Det Grønne Museum – nationalmuseet  for jagt, skov, landbrug og mad – gør en dyd ud af netop dét og blev derfor kåret som Nordisk madkommunikatør.
Museets evne til at favne både store og små i sin livlige formidling af Danmarks madhistorie gjorde udslaget hos dommerne.

Nordisk mad til mange: JunkFood
Michelin-kok Rasmus Munk og finansmand Lars Seier ønskede at gøre en forskel for gadens folk, da coronakrisen ramte Danmark i 2020. Det resulterede i initiativet JunkFood, der gennem overskudsvarer hver dag sørger for et varmt, nærende måltid til Københavns hjemløse. EMBLA kvitterede med prisen Nordisk mad til mange.

Aftenens andre vindere blev:

  • Nordisk maddestination: Kvitnes gård, Norge
  • Nordisk madiværksætter: Andreas Sundgren, Brännlands Cider, Sverige
  • Nordisk madhåndværker: Undredal stølsysteri, Norge
  • Nordisk mad til børn og unge: Geitmyra Credo, Norge

Om EMBLA

EMBLA-prisen uddeles hvert andet år og blev stiftet for at styrke den fælles nordiske -identitet og madkultur og for at øge omverdenens interesse for nordisk mad. Det er de seks nordiske landbrugsorganisationer, samlet under Nordisk Landboforenings Centralråd (NBC), der står bag prisen. Konkurrencen er også kendt som fødevarernes Nordiske Nobelpris og skaber ringe i vandet i Norden, hvor interessen og tilslutningen fortsat stiger.

I Oslo samledes mere end 200 engagerede fagfolk, der sammen satte stemningen ved et storstilet awardshow, hvor mere end 1000 indstillinger var blevet kogt ned til syv kandidater fra hvert land. Her kunne vinderne senere lade sig hylde af deres dygtige kollegaer fra hele norden.

Seneste nyt fra lf.dk