Claus Lohnman Poulsen fra Egevange Gods har sat dansk og fransk flag på halmballer. Foto: L&F (Foto: Claus Lohnman Poulsen fra Egevange Gods har sat dansk og fransk flag på halmballer. Foto: L&F)

Dansk landbrug byder velkommen til verdens største cykelløb

Snart tilbagelægger de ca. 180 cykelryttere som deltager i verdens største cykelløb; Tour de France, de godt og vel 400 km i det danske land. Langs de tre etaper på dansk jord har både landmænd, landbrugsforeninger og virksomheder taget initiativ til land art – udsmykninger - og begivenheder med formålet at vise det danske landbrug frem.

Sammen med VM i fodbold og De Olympiske Lege hører Tour de France til blandt de største idrætsbegivenheder i verden. Over de tre første uger af juli danner de franske landeveje, og i år også danske landeveje, rammen for store triumfer, håb og nederlag i det, der af mange bliver kaldet verdens hårdeste cykelløb.

Dansk landbrug har siden nyheden om, at Tour de France skulle cykle deres tre første etaper på dansk jord, forberedt sig på at tage del i cykelfesten. Langs med ruten har både landmænd, landbrugsforeninger og fødevarevirksomheder taget initiativ til både land art og begivenheder under årets Tour de France for at vise det danske landbrug frem. Udsmykning af siloer, figurer baseret på farvede afgrøder i markerne, græs sået i flotte mønstre og halmballer som kunst. Landbrugets førstemand er da også cykelbegejstret. 

- Jeg husker tydeligt, da jeg var en lille dreng, hvor jeg sad og så rigtig meget Tour de France sammen med min lillebror Jeppe. Og alt det her skal nu ske i Danmark. Det er simpelthen en drengedrøm, der på mange måder går i opfyldelse for mig, fortæller formand for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard og fortsætter: 

- Cykelrytterne skal cykle igennem landbrugslandet, og det er en fornøjelse, at landbruget skal lægge tribuner til verdens største cykelløb. Selvom vi er et lille land, kan vi rumme verdens største cykelløb.

Landbruget bidrager på ruten til mange spektakulære syn med både vores fælles bannere og landart. Seerne vil bestemt se, hvor meget landbruget fylder i det danske land.

God Tour fra landmænd

Starten går den 1. juli med åbningsdagen Grand Départ i København. Første etape er en enkeltstart på 13,2 km i Københavns gader. Her kommer cykelrytterne både til at opleve brosten og en slutspurt på H. C. Andersens Boulevard ved Rådhuspladsen. Dagen efter 2. juli kører rytterne den anden etape på tværs af Sjælland fra Roskilde over Storebæltsbroen og til Nyborg. Med tre kategori fire-stigninger og hele 199 km cykelrute bliver det en hård og nervepirrende tur fra start til slut. 

Ruten over Sjælland lørdag løber forbi flere landbrugsinitiativer, blandt andet Claus Lohmann Poulsen fra Egemarke Gods, som har sat danske og franske flag på halmballer. Feltet kommer også forbi mere end 12 km gul blomsterstribe plantet af Rasmus og ­Anton Poulsen fra Landevejsgaarden.

Den tredje etape køres fra Vejle til Sønderborg søndag, hvor landbrugets initiativer er vilde og mangfoldige. Lige fra en cykel malet med rød pølsefarve i korn af Anders Skovdal fra Jerlevgård til stor fest i Vejle-Fredericia Landboforening med storskærm, helstegt pattegris, fadøl og flere storslåede bannere. 

Langs de to etaper lørdag og søndag har landmænd hængt 150 bannere på alt fra siloer til lader.

Se billeder af nogle af landmændenes udsmykninger her.

Specieludvalgt 'Tour de France' blomstermix er blevet til denne 25 km lange blomsterstribe på 2. etape.

Seneste nyt fra lf.dk