Indstil din kandidat til årets bedste gastronomiske oplevelser

Den 28. november 2022 afholdes de prestigefyldte kokkekonkurrencer, ’Årets Ret med Gris’ og ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr’, der hylder det gastronomiske arbejde med gode råvarer. De tidligere års konkurrencer har været så stor en succes, at der i år er kommet endnu en konkurrence til. Som noget helt nyt i år kåres der nemlig også ’Årets Ret med Økologisk Ost’, hvor ostens smagsegenskaber skal hyldes i sublime gastro-mesterværker. Der er nu åbent for indstillinger til årets kokkekonkurrencer.

Restaurant Lyst, Restaurant Alouette, Falsled Kro, Restaurant BARR. Det er nogle prominente restauranter, der tidligere har vundet Landbrug & Fødevarers årlige gastro-konkurrencer, der hylder de bedste råvarer og dygtigste gastronomer herhjemme.

Ny konkurrence tilføjet

Årets Ret med Gris blev for første gang afholdt tilbage i 2011, og har gennem årene vokset sig til en veletableret og respekteret konkurrence i den danske kokkeverden. Som et resultat af succesen, valgte man derfor i 2021 at udvide råvarerne, der kunne dystes i, og konkurrencen Årets Ret med Fisk & Skaldyr afholdt for første gang. I år tilføjes endnu en konkurrence til repertoiret, når der for første gang skal findes en vinder til Årets Ret med Økologisk Ost.

Det seneste konkurrenceskud på stammen er sat i søen for at hylde den kok og restaurant, der formår at skabe den skarpeste gastronomiske fortolkning med osten i centrum.

Og spørger man Kristian Ploug Grut, Seniorkonsulent i Landbrug & Fødevarer, så er det ikke tilfældigt, at det nu er den økologiske ost, der bliver kørt i stilling som hovedperson i den nye kokkekonkurrence:

"Det er interessant at få mere stolthed og fokus omkring de økologiske oste, fordi de netop kan rigtig meget. Hvor man førhen i den gastronomiske verden har kigget mest til udlandet, begynder man at se, at der sker en bevægelse herhjemme. Vi kan se, at de lokale økologiske oste rykker stærkt ind i topgastronomien, og derfor er det også vigtigt at hylde de dygtige fagfolk, der evner at lave skarpe fortolkninger med råvaren", siger Kristian Ploug Grut.

Tilføjelsen af Årets Ret med Økologisk Ost er derfor en naturlig udvikling af konkurrenceporteføljen, der hvert år har flere top-restauranter der indstiller retter.

"De gode tendenser som konkurrencen har skabt, vil vi gerne sprede ud til endnu flere kategorier. Sidste år gjorde vi det med fisk, og i år tilføjer vi konkurrencen om årets bedste ret med økologisk ost. Det bunder i den store interesse i at fremelske potentialet i de gode lokale råvarer. Vi spiller på vores styrker i Danmark, hvor vi er vanvittigt gode til ost, fisk og grisekød. Derfor er der naturligt opstået endnu en mulighed for at belønne det høje gastronomiske niveau", fortæller Anders Nicolajsen, der er seniorkonsulent for foodservice, gastronomi og udvikling i Landbrug & Fødevarer og projektleder på konkurrencerne.

Et nyt format

Formatet for afholdelsen af konkurrencerne har i de senere år ændret sig fra en live "cook-off" til i stedet at tage udgangspunkt i kokkene og restauranternes egne køkkener, hvor juryen vil komme forbi. En stil man fortsætter igen i 2022:

"Vi har ændret formatet af konkurrencen til i mindre grad at lave direkte cook-offs. Juryen tager nu i stedet ud og besøger kokkene i deres vante omgivelser. Vi har set at det ikke kun højner niveauet, men også er meget mere repræsentativt for det holistiske måltid. Derved får kokkene lov til at ’shine’ så meget som overhovedet muligt. Det er en hyldest af gastronomien, deres restaurant og deres håndværk. Dét som fortsat er styrende for konkurrencen er, at vi tager nogle af de dygtigste kokke og får dem bedømt at nogle af de mest prominente aktører på den danske gastronomiske scene.", fortæller Seniorkonsulent fra Landbrug & Fødevarer, Anders Nicolajsen.

Nu kan du indstille retter til årets konkurrencer

Hvis det er dig selv eller en kollega, der har lavet årets bedste ret med enten gris, økologisk ost eller fisk & skaldyr, så har du nu mulighed for at indstille retten til konkurrencerne.

Der kan indstilles retter til de tre konkurrencer her til og med d. 31. august 2022.

De restauranter der bliver endeligt nominerede til konkurrencerne får besøg af juryen en dag i enten uge 37, 41 eller 42. Vinder af årets konkurrencer findes d. 28. november 2022.

Anders Nicolajsen

Seneste nyt fra lf.dk