Slip for at Tour de France-fejringen koster støttekroner

Om få dage kører Tour De France-feltet på tværs af Danmark. Turen er fordelt over 3 etaper og muligheden for at hylde løbet i det danske land er oplagt både for tilskuere, men også for landmændene, hvis jord ligger langs ruten. Men med udsmykningen, den såkaldte land art og tiltag langs ruten, følger også nogle få regler som landmændene skal huske, når markerne tages i brug under Tour de France.

Tour de France-feltet krydser Danmark via tre etaper, der blandt andet bringer dem gennem København, Roskilde, Holbæk, over Storebæltsbroen, til Nyborg, Vejle og Sønderborg. Etaperne køres den 1.-3. juli.

- Det er en helt unik mulighed for landmændene langs ruten, og vi er klar til at rådgive, så de mange udsmykninger ikke bliver bremset af frygten for at overtræde reglerne og miste støtte. Så hvis man er i tvivl, må man hellere end gerne kontakte os for afklaring, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Peter Byrial Dalsgaard.

Undgå træk i landbrugsstøtten

I januar udsendte Landbrugsstyrelsen en pressemeddelelse, hvor de gjorde opmærksomme på de konkrete regler vedrørende dekoration af markerne under Touren i Danmark.

"Helt grundlæggende får landmændene jo landbrugsstøtte for landbrugs-aktivitet, så hvis der sker skade på marken, som går ud over årets øvrige drift, skal man huske at rette op på den skade, der er sket," siger Peter Byrial Dalsgaard.

Følg disse gode råd for at undgå træk i landbrugsstøtten:

  • Lad udsmykningen stå i en kortere periode end 14 dage, så udsmykningen påvirker den almindelige landbrugsdrift af marken mindst muligt.
  • Vær opmærksom på, at den pågældende udsmykning ikke ødelægger plantedækket eller jorden. I sådanne tilfælde er der altid pligt til at udjævne og udbedre enhver skade af landbrugsmarken.
  • Vær opmærksom på, at der kan være visse begrænsninger for marken, der ligger brak eller er under særlige miljøregler.

Hvis der er spørgsmål eller tvivl om reglerne, er der mulighed for at kontakte Landbrugsstyrelsen på mail.

Land art under Tour de France

Selvom en hyldest til Tour de France næppe kan kategoriseres som traditionel landbrugsdrift, er der rig mulighed for at udsmykke en støtteberettiget mark, uden at miste retten til landbrugsstøtte. Udsmykninger kaldes også land art, og kan variere vidt og bredt i størrelse, udformning og materialer.

Flere landmænd er allerede i gang med at planlægge land art på markerne, gårdene og langs vejene. For at øge muligheden for at flest muligt får set de flotte dekorationer, kan du som landmand gøre følgende tiltag:

  • Undgå kommercielle eller politiske budskaber
  • Brug temaer som landbrug, cykling, Tour de France og Danmark-Frankrig
  • Placer det langs ruten, hvor rytterne passerer

I Frankrig har der i mange år været tradition for at afholde en land art konkurrence under Tour de France. Her konkurrerer landmænd langs ruten, om at lave det flotteste og mest innovative tiltag. Tiltagene kan både være set fra helikopterens perspektiv, men også fra land. Den officielle Tour de France i Danmark side har samlet inspiration til, hvordan man som landmand i Danmark kan lave land art under Touren.

Seneste nyt fra lf.dk