Dansk landbrug inspirerer europæiske parlamentarikere

Europa-parlamentarikere fra flere lande besøgte danske bedrifter og fødevarevirksomheder for at se, hvordan der arbejdes med bæredygtighed. Når parlamentarikerne fremover laver landbrugspolitik i Bruxelles, ved de nu, hvad Danmark kan og vil.

En delegation fra Europa-Parlamentets landbrugsudvalg turnerede for nyligt rundt i det jyske. Turens initiativtager er MEP Asger Christensen, og udvalgsformand for landbrugsudvalget Norbert Lins (EPP, DE) var den mest prominente deltager.

Formand i Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard talte for deltagerne ved en middag.

- Innovation og teknologi er nøgleordene i vores grønne omstilling. Det samme er vidensdeling og samarbejde. Derfor er jeg glad for at kunne byde jer velkommen til en tur, hvor I kan se, hvordan dansk landbrug og fødevarevirksomheder allerede i mange år har bidraget til løsninger – og hvordan vi vil fortsætte med at gøre det, blandt andet takket være det særlige og stærke danske rådgivningssystem. Derfor: Lad os belønne frontløberne, sikre de rette rammer og samfundets støtte.

Helt i top

Deltagerne besøgte blandt andet Arla Innovation Centre i Aarhus, Danish Crown i Horsens, AU Viborg - Forskningscenter Foulum, Stiesdal SkyClean i Skive og landmand Poul Østergaard Christensen ved Odder med fokus på præcisionslandbrug. Turen blev afrundet med et besøg på Asger Christensens bedrift.

Under turen sagde landbrugsudvalgets formand Norbert Lins:

- Danmark er et benchmark, som europæisk landbrug kan måle sig op imod. Jeg forventer, at vi på besøget her i Danmark kommer til at se nogle gode eksempler på, hvordan landbruget i hele EU kan lykkes med at opfylde vores ambitioner for bæredygtighed i produktionen. Det er vigtigt at have meget innovation, teknologi og digitalisering på bedrifterne og i hele produktionskæden for at kunne udvikle bæredygtigheden.

Fra Asger Christensen lød det:

- Jeg glæder mig meget over at have Europa-Parlamentets landbrugsudvalg på besøg i Danmark. Dansk landbrug ligger helt i top på effektivitet, den grønne omstilling og dyrevelfærd i Europa, ja faktisk i hele verden. Vi skal fortælle historien om hele det samarbejde, vi har i Danmark mellem forskning, rådgivning og landmand, så de nye løsninger kommer ud at virke. Jeg er sikker på, at mine kolleger bliver meget inspireret på turen.

Begynder i Bruxelles

Asger Christensen er turens initiativtager og har sammen med L&F og andre partnere sammensat programmet. EU-politisk chef Niels Lindberg Madsen fra L&F var på turen sammen med flere kolleger fra Landbrug & Fødevarer.

- Nok 80 % af al landbrugslovgivning begynder i Bruxelles. At vise det bedste fra Danmark frem for de magtfulde parlamentarikere giver god mening. Undervejs fik vi flere gode snakke med deltagerne og uddelt faktaark om alt fra brug af pesticider over antibiotika og dyrevelfærd til biodiversitet. Jeg er sikker på, vi nu har en god forståelse og endnu bedre adgang til relevante parlamentarikere, mener Niels Lindberg Madsen. 

Ud over udvalgsformanden var følgende medlemmer af Europa-Parlamentet med på turen i det jyske: Asger Christensen (Renew/Venstre, DK), Elsi Katainen (Renew, FI), Ulrike Müller (Renew, DE), og  Ivan David (ID, CZ).

Kontakt

Seneste nyt fra lf.dk