Billede: Bocuse d'Or Danmark

Danmark sejrer i EM for kokke

Den danske kok Brian Mark Hansen strøg helt til tops, da det uofficielle europamesterskab for kokke, Bocuse d’Or 2022 blev afgjort i Budapest. Med sejren er Brian Mark Hansen og det danske hold klar til VM i Lyon i 2023.

Danmarks sølvmedalje fra konkurrencen i 2021 blev opgraderet til en guldmedalje, da Bocuse d’Or Europe fandt sin vinder blandt 17 deltagende nationer. Med en overdådig menu og smukt anrettede serveringer, fik stjernekokken fra Søllerød Kro og hans dygtige assistent Elisabeth Madsen flest point af dommerpanelet, og kunne dermed indtage sejrsskamlen foran Ungarn på 2. pladsen og Norge på 3. pladsen.

Dansk gastronomi i særklasse

Dansk gastronomi viser endnu engang sit topniveau, mener Chef for Marked og Ernæring i Landbrug & Fødevarer, Mette Jasper Gammicchia:

”Når Danmark vinder en topplacering ved Bocuse d’Or Europe, er det med til at sætte dansk gastronomi på verdenskortet. Samtidig er feltet ved den europæiske Bocuse d’Or knivskarpt, idet vi her deltager i et stærkt felt med de skandinaviske lande, og bl.a. med sidste års vinder af Verdensmesterskabet, Frankrig og værtslandet Ungarn. Vi glæder os over, at denne topplacering endnu en gang bidrager til fortællingen om Danmark som gastronomisk højborg med et tårnhøjt fagligt niveau hos de danske kokke”, udtaler Mette Jasper Gammicchia.

Landbrug & Fødevarer støtter den danske deltager ved Bocuse d’Or, fordi konkurrencen er med til at sætte fokus på danske fødevarer.

 

”Danske fødevareproducenter leverer råvarer i verdensklasse. Når Danmark deltager, og brillierer, i konkurrencer som Bocuse d’Or, er det med til at sætte os på verdenskortet som gourmet-nation. Det kan inspirere både forbrugere og producenter i arbejdet med råvarer, så den gode gris og friske salat bliver til de lækreste retter på tallerkenerne ude i hjemmene og på restauranterne”, siger Flemming Nør-Pedersen, konstitueret adm. direktør for Landbrug & Fødevarer.

 

En menu med lokale råvarer

Hvert land skulle aflevere to serveringer for dommerne, der tog udgangspunkt i ungarske specialiteter.

 

Den første servering, en vegetarisk tallerkenservering, var med fokus på ungarske kartoffelsorter. Her valgte Brian Mark Hansen at bruge anuschka-sorten, der er en gul, fast og sødlig vinterkartoffel. Den blev tilberedt med cremede svampe, ravioli med hasselnødder, syltet glaskål, ærter og granny smith æbler samt grøn asparges i kvædevin.

 

Den dekorative hovedret – fadserveringen – skulle være baseret på opdrættet dådyr fra Ungarn. Her valgte det danske team at tilberede en mosaik af vildt og andelever med enebær og morkler. Dertil en vildt filet i crouton, marmor af vildt kølle med morkler og kartoffel, asparges med granny smith og rygeost og en ragout.

 

Verdensmesterskaberne, Bocuse d’Or afholdes i Lyon i januar 2023.

Seneste nyt fra lf.dk